ZZS Šabac

Za još jedno ne poverovati je uvođenje nove mere ministarstva poljoprivrede koja hoće da do kraja uništi ono što već godinama rade. Da li je moguće da nema kraja u njihovom neznanju i bahatosti!? Od kada se to bavljenje poljoprivredom može svrstati u profesionalno ili neprofesionalno!? Zar se proizvodnja hrane tako može shvatiti? Profesija je nešto za šta se neko od nas školovao, a poljoprivreda je ipak izbor i odluka kako će ko od nas da živi. Da je tako reći će svaki pravi seljak koji će u svoju štalu i obor ući da nahrani stoku pre nego što on jede, čak možda i pre nego što se umije. Nahraniće stoku pre nego što ode na posao, pre nego što poljubi svoje dete koje se budi za školu .Pa zar to nije i krajnje profesionalno. Poštujemo školovane poljoprivrednike, ali koliko je njih ostalo da se bavi poljoprivredom i ko je istu tu poljoprivredu izneo na svojim leđima!? Pa zar je sada normalno i pošteno da im kažemo vi niste profesionalci vi to radite iz hobija a ne iz puke potrebe za preživljavanjem!?

Koliko građana Srbije je prinuđeno da radi i to za platu od 35.000,00 (minimalac), a da pre ili posle posla uđe u svoje njive ili štale da bi zaradili još koji dinar i othranili porodice, školovali decu, otplatili kredite…

A zašto? Zato što u zemlji gde vlada blagostanje od plate od 35.000,00 ne može da se živi, pa ni od dve plate. A da li u Srbiji može da se živi od proizvodnje mleka, mesa, voća, povrća? Ne može naravno.

Može od kriminala, uzgajanja marihuane, kršenja zakona….ali to ne radi pošten seljak oni ipak biraju da rade časno pa makar i dva posla.

Pa ministre zar mislite da mi biramo da radimo dva, tri posla ili nas vi svojom politikom,neznanjem i nebrigom terate na to? Od onih seljaka koji su othranili sve nas Vi pravite hobiste.

Da li je to titula ili šta već?

Svaki poljoprivrednik koji proizvodi hranu na svojim njivama i u štalama je profesionalac i to najpošteniji profesionalac. Nije on dobio doktorat, iako ga je zaslužio, pa da mu ga sada možete oduzeti! Nije on posadio jagodu, malinu, paradajz u saksiju pa to jede na svojoj terasi dok odmara.Nije pripeo kravu u parku pa kome god treba mleka siđe iz svog stana i pomuze istu.

Oduvek su nas učili da je posao nešto što donosi dobit da prehraniš svoju porodicu, a hobi je razonoda i uživanje. Zar mislite ministre da je uživanje peći se na suncu na 40 stepeni i gledati u nebo, a moliti se da padne kiša jer sve izgore, a da pritom ne padne grad jer znamo da naša država nije obezbedila protivgradne rakete, i da taj grad može naš trud uništiti za par minuta. Zar mislite da je hobi ako seljak zna da mora nahraniti svoje krave, a zna da je svakim danom u minusu jer je cena mleka 35,00!?

Pa ministre skup nam je to hobi!

Možda će te reći pa ko nas  tera da se bavimo poljoprivredom.

Terate nas Vi.

Terate nas jer ne možemo da živimo od plate pa moramo da imamo dodatni posao da bi preživeli u zemlji  gde je ekonomija tigar i jede svoje građane.

Terate nas jer znamo da sve što proizvedemo sami je zdravije i bolje nego što kupimo, a vi ste uvezli.

Terate nas jer za razliku od vas mi volimo svoju zemlju, pa našom proizvodnjom direktno utičemo na BDP i pomažemo svoju zemlju, a ne strance.

Terate nas jer smo svesni i savesni pa vidimo šta su vama krajnje namere, a to je da uništite selo,oterate ljude sa svoje zemlje, i tu istu prodate za kojekakve rudnike koji će nas potrovati.

Uverili smo se do sada da biti ministar ne mora da znači ni da ste profesionalni ni stručni, ali hajde se Vi bavite bilo kojim vidom poljoprivredne proizvodnje pa ćete videti koliko Vam treba znanja,rada i odricanja. Ako država nema para da isplati sve zaostale subvencije izađite i javno to recite, dosta nam je Vaših malverzacija. Sitno je to za šta se vi hvatate da neko uzima pare za njive koje ne obrađuje pa Vas ovom prilikom pitamo da li ste rešili sve afere oko podsticaja za mlade i mnogo drugih.

E neće moći ministre. Možda nismo svi profesionalci u poljoprivredi, ali smo profesionalci da nanjušimo Vaše podle namere.

LAŽI, GLUPOSTI I MANIPULACIJE

ili ko je više zadužio građane Vučić ili Zelenović?

Na konferenciji za štampu gospodin Aleksandar Pajić je demantovao izjavu stranke ZZS o kreditnom zaduženju Grada. Potvrdio je  navode koje je izneo Aleksandar Vučić da je Nebojša Zelenović zadužio Šabac za 10 miliona evra i da će Republika  pomoći da se ti dugovi vrate. No da li je to istina ili svesna manipulacija istinom i laž u cilju provlačenja političkih protivnika kroz medijsko blato i nipodaštavanja evidentno dobrih rezultata u komunalnom, privrednom, kulturnom i svakom drugom procvatu grada? Jer i ako je i od politike, mnogo je…

Kada je reč o kreditima oni su opšte prihvaćen i uobičajen sistem finansiranja. Kredite koriste  fizička lica, porodice, kompanije, gradovi, države. Na primer, normalno je da jedna  porodica ima pristojne uslove života, recimo svoj krov nad glavom. U nemogućnosti da se obezbede sredstva za kupovinu stana ili izgradnju kuće, većina porodica se odlučuje za podizanje kredita. Pre donošenja konačne odluke, prethodno dobro prouče najpovoljnije  uslove pod kojim banke daju kredite, rokove otplate,kamate, planiraju  svoje prihode u narednom periodu. Kada kreditom obezbede stan ili kuću, za tu porodicu je to kapitalna investicija.

Pre pet godina Skupština Šapca je donela Odluku o rekonstrukciji i izgradnji zatvorenog bazena u okviru nekadašnjeg kompleksa rekreacionog centra Zorka. Za grad je to bila kapitalna investicija. Izdate su municipijalne obveznice i Šabac se zadužio 3.281.561,24 evra. Rate su iznosile 656.312 ,25 evra godišnje. Do sada su isplaćene  četiri rate, poslednja, peta, dospeva 24.12.2021 godine. Time će kredit za bazen biti otplaćen, a Šapcu će ostati kapitalni objekat koji je u prethodnom periodu a i u buduće će služiti  Šapčanima i šabačkom sportu.Služiće i Vama gospodine Pajiću, jer sada imate kuda ponosno da se šetate i šepurite pokazujući sjajan objekat prećutkujući da je to rezultat rada prethodne lokalne vlasti i onog “lopova” Zelenovića. Pri tome, bazen od ulaznica godišnje prihoduje između 5 i 6 miliona dinara što čini za ovih pet godina prihod od oko 300.000 evra. Pored  finansijskog pokazatelja kao i broja zaposlenih koji su radno angažovani na bazenu, neuporedivo veći je efekat ostvaren kroz obuku neplivača i angažovanje mladih kroz bavljenje sportom.

Drugi kredit koji je Šabac, personifikovan kroz lik Nebojše Zelenovića, podigao, takođe je namenjen kapitalnim investicijama i on iznosi 840 miliona dinara ili nešto manje od 7,2 miliona evra sa grejs periodom od 30 meseci i rokom otplate do 13.06.2025.god.. Do sada je otplaćeno 205 miliona i ostalo je za otplatu još 634 miliona u narednih 3,5 godine. To je nešto vise od 180 miliona dinara godišnje, što za budžet grada od preko 4 milijarde godišnje, ne predstavlja značajno opterećenje. Prostom računicom je jasno da ostatak duga za bazen koji iznosi nešto preko 76 miliona dinara uz preostali dug od 634 miliona duga po osnovu drugog kredita Šabac duguje ukupno 711.393.821 dinar što je negde oko 6 miliona evra.Vašim manipulacijama i lažima Vi trenutno možete da optužite bivšu lokalnu vlast za šta god ,ali zvanična dokumenta ostaju i ona će vam se kad-tad obiti o glavu.Treba posebno apostrofirati da su  krediti uzimani pod najpovoljnijim uslovima, da su  rate redovno izmirivane, sve druge obaveze i računi za usluge i radove redovno  plaćane u zakonskom roku, pri čemu je na kraju svake godine budžet grada Šapca bio u suficitu. Višak prihoda nad rashodima po završnom računu za 2020 godinu je bio preko 500 miliona dinara. Ta sredstva su preneta u 2021. godinu. Takođe, kada su krediti u pitanju, kreditna zaduženja nikada nisu prelazila 30% budžeta grada Šapca, što je verovatno neuporedivo  manji procent zaduženja u odnosu na druge gradove koji su preko 10 godina u rukama SNS izvršilaca.

Gradski budžet je svih prethodnih godina bio u plusu i pored uskraćenih 30 miliona evra, za koje Vi gospodine Pajiću nemate “ni jedan zvanični dokument gde to piše”. Zakon o budžetu Republike Srbije je javni dokument, gospodine Pajiću. Vratite se nekoliko godina unazad i uzmite pomenuti Zakon za 2013. godinu, pa pročitajte član 31 u kome je navedena raspodela nenamenskog transfera po jedinicama lokalne samouprave, gde se vidi da je za grad Šabac opredeljen iznos od 422.111.553 dinara godišnje. A onda, gospodine Pajiću uzmite isti Zakon za 2014. godinu (godinu kada je Nebojša Zelenović postao gradonačelnik Šapca), pa pročitajte član 32, gde stoji da je iznos nenamenskog transfera za grad Šabac smanjen na 299.422.232 dinara. A možete uzeti isti Zakon i za 2021. godinu, gde se (član 40) vidi da se u odnosu na 2014. godinu ništa nije promenilo. Sada kad imate “zvanični dokument”, verujemo da možete i sami da izračunate. Računica je prilično jednostavna.

Vratimo se još jednom na pomenuti kredit od 840 miliona koji je grad Šabac, ispunivši sve zakonske i bankarske uslove, dobio krajem 2017. godine. Zakonom o javnom dugu, u članu 36, navedeno je da iznos neizmirenog dugoročnog zaduženja za kapitalne investicione rashode ne može biti veći od 50% ukupno ostvarenih tekućih prihoda budžeta lokalne vlasti u prethodnoj godini. Po Završnom računu grada Šapca za 2016. godinu, ostvareni tekući prihodi iznosili su 3.055.183.000 dinara. U skladu sa tim, grad je imao prostora da se zaduži za još 687.591.000 dinara, pa ni tada tekuća likvidnost ne bi bila ugrožena. Kao što nije ni bila. Jer od “stravičnog duga koji je napravila vlast Nebojše Zelenovića”, javile su se posledice u vidu trgova, sportskih staza, rekonstruisanih objekata, puteva… dok ni jedan dobavljač, zaposleni, korisnik sredstava budžeta grada, škola, ustanova, ni jedan građanin grada Šapca, pa ni te banke, nisu čekale niti su bile uskraćene za sredstva koja su im po bilo kom osnovu pripadala.

Ali pošto ste Vi i Vaš lider, gospodine Pajiću, stručnjaci za zaduživanje, hajde malo da se osvrnemo i na vaše rezultate. Kada otvorimo sajt Uprave za javni dug Republike Srbije, možemo da vidimo podatak o rastu javnog duga Republike od kraja 2011. (15,426.40 milijardi evra) do 30.09.2021. U tom vremenskom periodu dug je porastao za više od 14,5 milijardi evra(na dan 30.09.2021. javni dug je 29,933.80 milijardi evra ). Takođe, možemo da vidimo i učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), koji 30.09.2021.godine iznosi 57,1%. Zakonom o budžetskom sistemu, koji ste do sada sigurno dobro upoznali, gospodine Pajiću, u članu 27e, navedeno je da učešće javnog duga u BDP-u ne sme biti veće od 45%, što je poslednji put bilo ispoštovano 31.12.2011. godine kada je učešće javnog duga u BDP-u iznosilo 44,7%. Zašto Vaš lider i Vi, gospodine Pajiću, ne kažete nešto o tome kome sve Republika Srbija duguje, i pod kojim uslovima? I zbog čega se to “ekonomski tigar” konstantno zadužuje i presipa iz šupljeg u prazno, pored toliko “ekspanzivnog rasta i razvoja domaće privrede”?

Šta znači finansiranje javnog duga iz BDP-a u većem iznosu od propisanog, mogu da objasne ekonomski stručnjaci čiji se glas retko čuje ovih dana. Ali se zato Vaš glas, gospodine Pajiću čuje daleko jače posle posete Vašeg lidera za vreme koje, istina, niste bili toliko glasni. Ono što građani  našeg grada, i svih drugih gradova po Srbiji mogu da vide, jeste da su, i pored 20 evra kojima ih povremeno darujete, njihove potrošačke korpe sve praznije jer cene, posebno prehrambenih proizvoda, hemije i goriva vrtoglavo rastu, da njihova deca sve ređe idu u školu sa novim udžbenicima, da udišemo najzagaeniji vazduh jer uvozimo najjeftinije automobile, da je sve vise roditelja koji školuju decu da bi ih ispratili iz ove zemlje, da nam se deca i dalje leče SMS porukama, da smo prepušteni na milost i nemilost sami sebi jer ni jedna institucija koja bi ovom narodu morala da osigura bezbednost i koliko toliko dostojanstven život, u ovoj državi ne funkcioniše. I da, na kraju krajeva, svi mi, gospodine Pajiću, živimo na kredit. U jednom ćemo se, ipak, složiti sa Vama. Dug po kreditu koji je grad dobio 2017. godine možda neće biti otplaćen do kraja Vašeg mandata, ali će sigurno biti otplaćen za vreme mandata Vašeg naslednika. Ali dugove koje ste nam napravili i koje pravite Vi, Vaš lider i ceo sistem koji predstavljate, otplaćivaće i Vaši i naši praunuci i njihova deca koje ne uspete da oterate iz ove zemlje.

 

-Resorni odbor za ekonomiju ZZS Šabac

Reagovanje Resornog odbora za ekonomiju, Gradskog ZZS, na neistine nelegalnog gradonačelnika Aleksandra Pajića

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić” 24. oktobra ove godine g-din Aleksandar Pajić je ocenjujući svoj rad protekle godine izrazio zadovoljstvo urađenim, bezočno optužujući prethodnu lokalnu vlast za nerad i donošenje štetnih odluka za period 2016-2020. godine.

Gospodin Aleksandar Pajić je u tekstu napisao:

“…. , a radimo mnogo više nego što je prethodna vlast radila. Podsetiću da su oni radili samo u predizbornoj kampanji, poslednjih godinu dana, a tri godine pre toga nisu ništa radili.”

Zvanični podaci i cifre govore da je 2016. godine Šabac finansirao, iz sopstvenih budžetskih prihoda, izvođenje radova u vrednosti od 142.695.580,00 dinara2017. godine izvedeno je radova u vrednosti od 303.926.147,00 dinara, 2018. godine je investirano 261.815.591,00 dinara, 2019. godine izvedeno je radova u vrednosti od 658.473.675,00 dinara, a do oktobra 2020. godine izvedeno je radova u vrednosti od 199.018.876,08.

Za period od 2016. zaključno sa septembrom 2020. godine izvedeno je radova u vrednosti od 1.565.989.869,00 dinara. I to u godinama kada, prema stalno ponavljanim tvrdnjama gospodina Pajića, Šabac nije bio “partner svojoj državi”, kada je u Šapcu bila opoziciona lokalna vlast koju su izabrali slobodni građani. U godinama kada je Gradu izmenama Zakona uskraćeno preko 800 miliona budžetskih sredstava! Svih tih više od milijardu i po dinara je investirala u bolji i komforniji život građana “nesposobna, lopovska “ i kako još ne pogrdno nazivana lokalna vlast.Ta bivša lokalna vlast oličena kroz omraženi lik i delo gradonačelnika Nebojše Zelenovića je stvarala povoljne uslove privređivanja za sve podjednako,osposobljavala svoje službe za efikasan i nezavisan rad. Zato je u Gradu godišnje povećavan broj novih kompanija, novih preduzetničkih radnji, otvarana nova radna mesta i povećavan broj zaposlenih godišnje za preko 1.400, povećane zarade za više od 18.000 dinara. Na osnovu povećanja broja zaposlenih i porasta zarada, ostvareno je povećanje gradskog budžeta za preko 450 miliona dinara. Šabac koji je bio uskraćen za svaku regularnu pomoć od strane države, koji je bio opstruisan na svakom koraku, doprineo je budžetu države time što su na primer, prihodi kompanija Severozapadne radne zone sa 13 miliona evra u 2016. godini povećani na 51 milion evra u 2020. godini.

Sve ove cifre i evidentni pokazatelji su za gospodina Aleksandra Pajića ništa! Verovatno će povećanje broja zaposlenih od samo 202 kao i nula uloženih sredstava u realizaciju datih predizbornih obećanja za prvih šest meseci 2021. godine proglasiti uspehom ! Kao što proglašava velikim uspehom povećanje budžeta po osnovu prihoda od poreza na zarade od 30 miliona, svesno prećutkujući da je to rezultat povećanja zarada u javnim ustanovama (zaposleno preko 6.500 radnika) za preko 6%!

Druga napisana konstatacija gospodina Aleksandra Pajića je:

“Bez dinara ulaganja Grada uspevamo da dovedemo strane i domaće investitore. Podsećam da to nije bila praksa u prethodnom periodu, u vreme prethodne vlasti, jer je Grad Šabac za dolazak japanske kompanije „Jazaki“ u Šabac izdvojio oko 270 miliona dinara. To znači da je Grad dao 2,4 miliona evra, a prodao zemljište u Severozapadnoj industrijskoj zoni za oko 700.000 evra. Razlika je u tome da je danas kineska kompaniju,,Mint“ došla bez ikakvog učešća Grada”

Još jedna svesno izgovorena neistina o prethodnom periodu na koji se poziva Gospodin Aleksandar Pajić! U posmatranom periodu 2016-2020. godina, u Šapcu su počele sa radom 32 inostrane kompanije. Izuzev “Yazaki” nijednoj ništa nije dato, ništa nije poklonjeno. Svaka je kupila zemlju i uložila u svoje proizvodne kapacitete. Kompanije su dolazile u Šabac zato što im je sistem funkcionisanja lokalne vlasti odgovarao, zato što su se znale jasne procedure, zato što su im sve gradske službe bile na usluzi, zato što su brzo rešavali sve njihove zahteve. Dolazile su u Šabac po preporukama i pozitivnim iskustvima koja su imale inostrane kompanije koje su već radile u gradu. To su razlozi zašto su u posmatranom periodu inostrane kompanije investirale preko 40 miliona evra u svoje proizvodne pogone od čega manje od 8 miliona u greenfield a sve ostalo u brownfield investicije. Posredan efekat su imale i druge domaće firme koje su bile angažovane u izgradnji tih kapaciteta a kasnije i kao kooperanti u samoj proizvodnji.

Kada je u pitanju “Yazaki”, gospodin Aleksandar Pajić je u pravu. Jeste Grad investirao u njega 270 miliona dinara. Tačno je. Međutim gospodin Aleksandar Pajić svesno prećutkuje činjenicu da je tu odluku donela Skupština Šapca, kao i ono što je najbitnije: za tu odluku su glasali i svi odbornici SNS. Naknadna pamet ili manipulacija poluistinama!

Kada je u pitanju kompanija “Mint”, kao i o svim drugim komunalnim i drugim epohalnim zahvatima obećanim u predizbornoj kampanji, gospodin Aleksandar Pajić se hvali u budućem vremenu kao da je to već gotova stvar! O toj kompaniji se sve drži u tajnosti ali postoje indicije da je njeno poslovanje usko vezano sa poslovanjem “Rio Tinto” i rudnikom litijuma.

Na konfernciji za štampu, kako su preneli mediji, gospodin Aleksandar Pajić se pohvalio i najavio izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 150 kilometara (100 km u gradskom i prigradskom području i 50 km u seoskom području) i to do početka 2025. godine uz završnu konstataciju kako SNS drži reč. Hajde malo da analiziramo i racionalno razmislimo: da li je to realno? Od oktobra 2020. godine do početka 2025. godine ima 38 meseci ili 1.156 dana.Kada navedenu dužinu podelimo sa brojem dana, dolazimo do cifre od 129,75. Znači u narednih 38 meseci treba, bez obzira na vremenske uslove, dnevno raditi 129,75 dužnih metara kanalizacije. Građevinski radovi na kanalizacionoj mreži su vrlo složeni i podrazumevaju zemljane radove na iskopavanju kanala različite dubine, polaganju cevi, zatrpavanje, na određenim dužinama postavljanje pumpi kao i mnoge druge operacije. Da su sredstva obezbeđena iz realnih izvora bez dodatnih zaduživanja, čime se gospodin Aleksandar Pajić hvali, cifre, kada su građevinski radovi u pitanju su neverovatne i u domenu su fantastike! Ili su ovo kao i sva druga izgovorena obećanja politikanstvo usmereno ka obmanjivanju i manipulaciji sa građanima. Za neispunjeno a obećano, po običaju će optužiti opet “žute”.

Resorni odbor za sport stranke „Zajedno za Srbiju“ je s pravom bio zabrinut nakon nekadašnje posete, velike legende, selektora vaterpolo reprezentacije Srbije, gospodina Dejana Savića našem gradu i Gradskom bazenu. Zabrinutost je usledila kada smo čuli da će na bazenu biti dočekan od strane lažnog gradonačelnika Aleksandra Pajića. Naime, usled gužve i klizavih površina postojala je bojazan da se gradonačelnik oklizne, upadne u bazen i tako dovede sebe u opasnost, s obzirom na činjenicu da ne zna, ili jako loše pliva, što je u ostalom poznata stvar. Na takav način bi osramotio sebe, svoju profesiju, svoj grad, pred jednim tako Velikim Čovekom kao što je Dejan Savić. Srećom, to se nije dogodilo. Pohvala svim trenerima na bazenu, jer su svoj posao odradili kako treba i predupredili potencijalne nemile scene.

U svojoj izjavi lažni gradonačelnik je upoznao slavnog slektora sa namerama grada da izgradi otvorene bazene što je jako pohvalno, i još niz stvari.

Ali, da i mi nešto otvoreno poručimo gradonačelniku.

Selektor nacionalnog vaterpolo tima Srbije gospodin Dejan Savić je došao u posetu Vaterpolo klubu Šabac, šampionu Srbije iz 2018-2019 i osvajaču kupa i klubu u kome se stvaraju neprikosnovene mlađe selekcije 2008, 2009 i 2010 godište. Кlubu koji je po broju dece zasigurno prvi u Srbiji, jer iz velike mase početnika, izuzetnim i požrtvovanim radom trenera i rukovodstva kluba, dolazi do dobre selekcije i kvaliteta što se potvrđuje i rezultatima. Selektora Srbije i zanimaju ta mala deca jer očigledne uspehe koji ostvaruju mogu u budućnosti dovesti do novih asova koji će braniti boje ove zemlje.

Otvoreno sumnjamo da ste selektoru pomenuli da je Vaš prethodnik gospodin Zelenović bio taj koji je posle deceniju vremena stao iza projekta Gradski bazen i uspeo u tome, da grad dobije fenomenalan objekat čije je i otvaranje 2015. godine upriličio isti ovaj selektor. Da vam još jednu bitnu činjenicu napomenemo- isti taj Zelenović, o kome izmišljate razne laži, bio je tvorac projekta „Šabac grad bez neplivača“, pa je tako masa dece i to baš 2008, 2009, i 2010 godište pohrlila na bazen i besplatno, o trošku grada naučila da pliva. I to ne kao neki, nego jako dobro! Iz mnoštva dece izrodile su se i pomenute šampionske generacije o kojima sada priča vaterpolo Srbija, a i zbog kojih dolazi selektor. Pitamo, zašto je po Vašem dolasku na vlast prestao projekat besplatne plivačke obuke?

Da li gospodine lažni gradonačelniče znate koliko teško ljudi u Šapcu žive? Da li znate koliko porodica nema sredstava da svom detetu omogući obuku za plivanje ili bavljenje nekog drugog sporta? Da li znate koliko košta jedan mesec deteta u vaterpolo klubu u takmičarskoj selekciji? Da li znate koliko ljudi dolazi iz prigradskih mesta i okolnih sela i dovodi svoju decu na treninge, jer se ipak radi o deci od pet pa naviše godina? Nemate pojma! Кod Vas je sve lažno, od vašeg osmeha, usporenog govora... Nemate predstavu o vremenu u kome živite ili ste potpuno zaluđeni vašim božanstvom PREDSEDNIКOM VUČIĆEM. Sa gorčinom Vas posmatraju ljudi koji treba da izmisle 20.000-30.000 dinara kako bi ispratili troškove jednog vaterpolo takmičara mesečno.

Stidite se Aleksandre Pajiću što svaku priliku koristite za ličnu promociju. Sklonite se od bazena i tu stvar ostavite vašem većniku za sport i rukovodstvu bazena a Vi goste dočekujte u Gradskoj kući, ako oni žele da je posete. I Vi dobro znate ko je bio i zagovornik otvorenih bazena i šta je prethodilo takvom projektu, a i šta ste Vi lično o tome izjavljivali. Lako je biti domaćin u punoj nasleđenoj kući, kada Vas pomaže bogati rođak iz velikog grada. Jedino što nije dobro, je to, kada se takva kuća NE NASLEDI NEGO OTME.

Nikada Srpsku naprednu stranku, a pogotovo odbor u Šapcu, nisam smatrao za političku stranku – nego interesnu grupu. Odbor koji nema prvog čoveka nego povereništvo, kome je glavni, opet neko sa strane, a u stvari svi znamo i koji je naš sugrađanin vodeći čovek. Potpuno sam bio zgađen kada sam ispred biračkih mesta viđao aktiviste stranke, lekare iz Opšte bolnice, a i dilere i sumnjive tipove poznate javnosti. Od takve skupine ne da nisam očekivao da ispune obećanja, nego sam se s pravom uplašio za vođenje grada kao i većina ljudi. Iskreno, nijednu pozitivnu stvar ne mogu da istaknem.

Ne zasniva se politika Grada na udodvaranju predsedniku Republike (kroz transparente, dodelu ključva grada i raznih pisama podrške). Politika grada se zasniva na neprekidnom radu za dobrobit građana koji u njemu žive. To se ogleda u radu Gradske uprave, radu lokalnih komunalnih preduzeća, upravljanju javnih dobara: sport, kultura, centar za socijalni rad, predškolska ustanova, zdrastvo itd. Većina od ovih ustanova, lošim odabirom nestručnih i nekvalitetnih kadrova, unizila je kvalitetet svojih usluga. Morali su da oslušnu probleme građana, i da po svaku cenu ostave direktno odlučivanje građana po MZ. Setimo se kako se i uz pomoć čijih sredstava sredio Sokolski dom, gde su projekti uz pomoć EU u prethodnih godinu dana?

Moje mišljenje je da grad ne stagnira nego nazaduje. Primer, JKP „Stari Grad“ parkovske površine i samo održavanje zelenila u gradu je više nego katastrofalno, uvođenje naplate parkiranja u Benskoj bari. Nema novih investitora u Industrijskoj zoni. Loša organizovanost Doma zdravlja u Kovid zoni (oboleli pacijenti su primorani da osnovne nalaze i snimanja obavljaju privatno) itd.

Kada je vlast ogrezla u kriminalu i korupciji, kada su na odgovornim pozicijama ljudi koji imaju sumnjivo zvanje i obrazovanje, kada se pojavila neka „nova elita“ u gradu (malo rade puno imaju), kada je glavna industrijska grana sportska kladionica i kockarnica, kada se zapošljavaju ljudi koji misle da im je angažovanje u SNS-u sasvim dovoljno za lični dohodak, iskreno sumnjam u našu „Budućnost“.

Autorski tekst Nikole Pavlovića povodom godinu dana nelegalne vlasti u Šapcu.

© 2013-2024 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |