PREUZMITE PROGRAM!

 

ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU predstavlja centralni programski dokument stranke Zajedno za Srbiju.

ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU nastao je kao tačka okupljanja oko koje je osnovana Otvorena građanska platforma AKCIJA. Dokument predstavlja rezultat višemesečnog inkluzivnog procesa u kome su, pored eksperata iz partnerskih političkih organizacija koje su osnovale AKCIJU, aktivno učestvovali i brojni eminentni nezavisni stručnjaci i predstavnici nevladinog sektora. ZELENI DOGOVOR je zvanično predstavljen javnosti na osnivačkom skupu AKCIJE 5. juna 2021. u Beogradu.

Konvencija Zajedno za Srbiju usvojila je ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU kao zvanični Program stranke Zajedno za Srbiju 3. jula 2021. godine.

 

 

ZA SRBIJU, ZAJEDNO!

Politička, ekonomska i društvena situacija u Srbiji zahteva hitnu mobilizaciju svih političkih organizacija, pokreta i građana, koji žele dostojanstven život. Sada je vreme da zajedno odbranimo demokratiju. Sada je vreme da se suprotstavimo sve većim društvenim podelama, nejednakostima i govoru mržnje koji je okupirao naš javni prostor. Osnovni temelji našeg opstanka uzdrmani su, a perspektive običnog čoveka ugrožene. Zato je sada vreme da se zajedno borimo za socijalnu pravdu, poštovanje ljudskih prava i očuvanje našeg prirodnog okruženja. Građani su izgubili poverenje u političke stranke, institucije ali i nadu u promene. Naš je zadatak da ih uverimo da su promene moguće i da zajedno možemo stati na put autoritarizmu, populizmu i nepravdi.

Okupljanjem širokog fronta - oko građanske platforme koja je otvorena za političke stranke, građanske i zelene pokrete, udruženja, sindikate i pojedince, stvorićemo oslonac građankama i građanima koji su trenutno prepušteni sebi, i zajedno izaći pred birače sa programom ekonomskog i socijalnog razvoja za sve. Politika ne može zavisiti od volje ili milosti jednog čoveka ili jedne partije. Zato želimo da stvorimo novo političko okruženje u kojem će princip solidarnosti i odgovornosti prema javnom interesu i prema građanima prevazići dominantni model partokratskih, partikularnih i sebičnih interesa koji su narušili temelje zdravog demokratskog društva.

 

 

PREUZMITE naš ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU u jednoj od sledećih verzija:

 

- ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU (Latinica, PDF) - PREUZMITE OVDE;

- ЗЕЛЕНИ ДОГОВОР ЗА СРБИЈУ (Ћирилица, PDF) - ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ;

- GREEN DEAL FOR SERBIA (In English, PDF) - DOWNLOAD HERE;

- ACCORD VERT POUR LA SERBIE (En Français, PDF) - TÉLÉCHARGER ICI.

 

© 2013-2024 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |