Nebojša Zelenović

 

Nebojša Zelenović je predsednik stranke Zajedno za Srbiju i predsedavajući Otvorene građanske platforme AKCIJA. Tokom šest godina, bio je gradonačelnik Šapca, grada od blizu 120.000 stanovnika koji se nalazi u severozapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Save.

 

OSNOVNA BIOGRAFIJA 

Nebojša Zelenović je rođen 15. juna 1975. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u administraciji Osnovne škole "Stojan Novaković" u Šapcu, a nakon toga postao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca. Godinu dana bio je direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koordinator Radne grupe za promociju i prevenciju javnog zdravlja grada Šapca.

Kao mladi politički aktivista bio je član prve opozicione stranke u Srbiji – Demokratske stranke, koja je predvodila demokratske promene u Srbiji 2000. godine.

2012. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Bio je poslanik do 2014. godine.

Tokom 2013. godine pridružio se novoj Poslaničkoj grupi Zajedno za Srbiju orijentisanoj ka decentralizaciji i jačanju lokalnih i regionalnih vlasti. Jedan je od osnivača stranke Zajedno za Srbiju.

Građani Šapca su 2016. godine izabrali Nebojšu Zelenovića za gradonačelnika, a iste godine postao je i predsednik stranke Zajedno za Srbiju. Zelenović je ponovo izabran za predsednika ZZS na III Redovnoj Izbornoj Konvenciji stranke održanoj 3. jula 2021. godine u Beogradu.

Inicijator je, jedan od osnivača i predsedavajući Otvorene građanske platforme AKCIJA.

 

GRADONAČELNIK ŠAPCA

Kao gradonačelnik, strateške ciljeve grada utemeljio je na principima evropskih vrednosti, vladavini prava i socijalne zaštite. Među osnovnim strateškim ciljevima grada je i uključivanje građana u procese odlučivanja. Kao gradonačelnik, Nebojša Zelenović je uveo participativno budžetiranje i na taj način je Šabac postao prvi grad u Srbiji koji je omogućio građanima da neposredno odlučuju kako će biti potrošen novac prikupljen od poreza na imovinu. Više od 100 hiljada punoletnih građana iz 60 seoskih i gradskih mesnih zajednica ima mogućnost da odlučuje koji projekti će biti finansirani u njihovim lokalnim sredina od poreza na imovinu.

Šabac je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj istoriji, a lokalna vlast predvođena Nebojšom Zelenovićem bila je posvećena podršci projektima iz oblasti kulture. Šabac je iz lokalnog budžeta izdvajao sedam odsto za kulturu, što je najviše u Srbiji.

Takođe, Šabac je bio jedini grad u Srbiji koji ima politiku energetske efikasnosti i ekološku svest o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine na čitavoj svojoj teritoriji.

U novembru 2018. godine, Nebojša Zelenović je pozvan da se obrati članovima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. On je govorio u okviru debate “Gradonačelnici pod pritiskom” u ime gradonačelnika u Srbiji koji ne pripadaju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i zbog toga trpe pritiske. On je upoznao evropske gradonačelnike sa kršenjem Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Srbiji i izvestio o konstantnim pritiscima vladajuće stranke na lokalne vlasti i građane.

Mandat Nebojše Zelenovića na čelu Šapca okončan je nakon izbora održanih 2020. godine, jednih od najnedemokratskijih i najneslobodnijih izbora u postkomunističkoj istoriji Srbije. Intenzivni pritisci, pretnje i ucene republičkih vladajućih struktura, korišćenje metoda sa jasnim kriminalnim obeležjima, nebrojane nepravilnosti i nezakonitosti i upitno odlučivanje sudstva doveli su do tri ponavljanja, više desetina krivičnih prijava, više ustavnih žalbi i pokretanja dugog niza pravnih procesa koji su u toku i sada.

 

POLITIKA "TRI TAČKE" I OTVORENA GRAĐANSKA PLATFORMA AKCIJA

9. oktobra 2020. godine, Nebojša Zelenović je javnosti Srbije uputio predlog politike Tri tačke okupljanja građanske opozicije. Okupljanje novih političkih snaga, neopterećenih starim teretima, jasno i iskreno opredeljenih za građanske vrednosti i Srbiju na Zapadu za cilj ima pokretanje nove faze jasne i fokusirane borbe za normalnu, pristojnu Srbiju. Pod principom „Sloboda se ne dobija, ZA SLOBODU SE BORI“, Nebojša Zelenović poziva na stvaranje novog poverenja i nove energije građana Srbije u borbi za slobodan život u pristojnoj zemlji. U neslobodnoj zemlji nema slobodnih izbora, slobodnih gradova ni slobodnih ljudi: tu slobodu nam niko neće dati, za nju moramo da se izborimo – zajedno!

Ovaj proces političkog grupisanja rezultirao je formiranjem Otvorene građanske platforme AKCIJA - asocijacije političkih organizacija (stranaka, pokreta, udruženja, inicijativa, grupa građana) jasne zelene, leve i progresivne orijentacije - 5. juna 2021. godine u Beogradu. Nebojša Zelenović je izabran za predsedavajućeg AKCIJE. 

 

LIČNO

Nebojša je zaljubljenik u biciklizam, plivanje i posvećen je zaštiti životne sredine. Kao mlad igrao je fudbal za fudbalske klubove “Mačva”, “AIK” i “Rudar”, a kao student bio je i član tima “Studentski grad” u okviru Univerziteta. U to vreme bio je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu gde je uskoro stekao diplomu pravnika i napustio fudbal.

Govori engleski i ruski jezik.

Oženjen je Ninom Zelenović i imaju troje dece.

 

 

 ⇒ KONTAKTIRAJTE NEBOJŠU!    

 

Putem telefona Kabineta predsednika ZZS:  +381 (60) 500-2790

Ili putem E-mail adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

© 2013-2024 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |