AKCIJA!

 

Otvorena građanska platforma AKCIJA okuplja organizacije (političke stranke, udruženja, pokrete, inicijative, formalne i neformalne grupe građana i sve druge oblike građanskog organizovanja) oko našeg zajedničkog programa – ZELENOG DOGOVORA ZA SRBIJU. 

 

Mi verujemo da politička, ekonomska i društvena situacija u Srbiji zahtevaju hitnu mobilizaciju svih političkih organizacija, pokreta i građana, koji žele dostojanstven život. Sada je vreme da zajedno odbranimo demokratiju. Sada je vreme da se suprotstavimo sve većim društvenim podelama, nejednakostima i govoru mržnje koji je okupirao naš javni prostor. Osnovni temelji našeg opstanka uzdrmani su, a perspektive običnog čoveka ugrožene. Zato je sada vreme da se zajedno borimo za socijalnu pravdu, poštovanje ljudskih prava i očuvanje našeg prirodnog okruženja. Građani su izgubili poverenje u političke stranke, institucije ali i nadu u promene. Naš je zadatak da ih uverimo da su promene moguće i da zajedno možemo stati na put autoritarizmu, populizmu i nepravdi. 

Okupljanjem širokog fronta – oko građanske platforme koja je otvorena za političke stranke, građanske i zelene pokrete, udruženja, sindikate i pojedince, stvorićemo oslonac građankama i građanima koji su trenutno prepušteni sebi, i zajedno izaći pred birače sa programom ekonomskog i socijalnog razvoja za sve. Politika ne može zavisiti od volje ili milosti jednog čoveka ili jedne partije. Zato želimo da stvorimo novo političko okruženje u kojem će princip solidarnosti i odgovornosti prema javnom interesu i prema građanima prevazići dominantni model partokratskih, partikularnih i sebičnih interesa koji su narušili temelje zdravog demokratskog društva.

 

 

TRI TAČKE: NAŠE STRATEŠKO OPREDELJENJE

 

  1. NOVI LJUDI U POLITICI – Srbiji su potrebni nova energija i novi ljudi, bez tereta prošlosti, koji nisu odgovorni za propuštene šanse i koji su istinski posvećeni održivom razvoju.
  2. SRBIJA NA ZAPADU – Jedan stub spoljne politike. Nema jake Srbije ukoliko nije uređena na istim načelima kao i zapadne demokratije. Poštovanje ljudskih, građanskih i političkih prava i sloboda su temelj za snažne države Ovo je preduslov za napredak ekonomije. Nove investicije, znatno bolje plaćena radna mesta, povećanje budžetskih prihoda, veliko unapređenje u prosveti i zdravstvu mogući su samo ako naša zemlja postane drugačija. Partnerstvo sa Evropskom unijom i SAD, prirodan su put za stabilnost, demokratiju i zdravu ekonomiju zasnovanu na vladavini zakona.
  3. REŠAVANJE PITANJA KOSOVA I METOHIJE U NAJKRAĆEM ROKU – Vreme ne radi za Srbiju. Poslednjih trideset godina su decenije propuštenih šansi. Nema izgleda ni znakova da će u sledećih pet ili deset godina Srbija biti u boljoj prilici za rešenje ovog pitanja. Državni interes i interes svih građanki i građana, jeste da pronađemo to rešenje. Tražimo da budemo uključeni u ovaj proces. 

 

>>> KOMPLETAN ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU PREUZMITE OVDE <<<

 

PRIKLJUČI SE AKCIJI!

© 2013-2024 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |