Aktuelno

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koja se nalazi na čelu pokreta Akcija, izjavio je u emisiji N1 Studio Live da će pozvati građane na proteste ukoliko Skupština Srbije usvoji Zakon o vodama, jer, kako ističe, "ovakav zakon samo otvara prostor kriminalu i korupciji". On je pozvao da se zakon povuče iz procedure iz rasprave, kao i da se odmah pokrene o tome javna rasprava.

 

Podsetimo, Otvorena građanska platforma AKCIJA i Inicijativa Ne davimo Beograd obratile su se javnosti ispred Skupštine, budući da Zakon o vodama smatraju – skandaloznim.

„Ovaj zakon treba da se povuče iz skupštinske procedure, zato što nije u skladu sa Ustavom, zato što je iz rasprave isključena javnost i zato što se kroz njega provlače razne stvari koje ne upućuju iz naše stvarnosti da je potrebno da se dese. Mi želimo da se odmah ovaj zakon izuzme iz procedure, i da se prvo otvori javna rsprava“, objašnjava Zelenović.

On je podsetio da se u Sloveniji oko sličnog problema raspisao referendum, kao i da je 78 odsto građana te zemlje reklo ne takvom zakonu. Zelenović je zapitao i zbog čega je ovaj zakon u hitnoj proceduri?

„Kao da su se svi odjedanput setili da treba da se rade neki putevi,  pa ne znaju kako da na brzinu dođu do jeftine sirovine“, ocenjuje Zelenović.

Dodaje da sve što se na tu temu čulo u Skupštini Srbije od predstavnika vlasti i predsednika Odbora Marijana Rističevića  „nema veze sa istinom“.

 

„Legalizacija kriminala“

On smatra da se ovakvim predlogom poručuje da svako može da uđe bagerom u reke i da se vadi šoder, a da je za legalizovanje tog posla potrebno da se napravi dogovor sa lokalnim SNS šefom.

„Bukvalno je jedan opšti kriminal, i sada se taj klriminal legalizuje kroz zakon“, istakao je gost N1 i dodao da se ovim rešenjem otvara pitanje uništenja svih reka u Srbiji.

Zelenović je najavio organizovanje protesta ukoliko Skupština Srbije usvoji jedan ovakav akt.

„To sigurno to znači. Razgovaraćemo danas i sutra sa svim partnerima i videćemo kako te stvari izgledaju. Ovakav zakon samo otvara prostor kriminalu i korupciji“, ponovio je naš sagovornik.

Zelenović je napomenuo da se ovde radi o „drastičnom uništavanju države“, kao i da je vreme da se „jednom tpome stane na kraj“.

„Taj projekat je opasan po bezbednost svih građana Srbije. Teški otrovi mogu da završe u Drini, pa u Savi, Makišu , Beogradu. Pričamo o tome da dva miliona ljudi neće više imati bazični element, vodu. Pa šta da mi da radimo. I ovo nije pitanje da li sam ja za ili protiv Vučića, da li sam protiv Rio Tinta, ovo je pitanje elementarnog opstanka i naših perspektiva. Ta stvar mora da se razreši“, zaključio je Zelenović.

 

VIDEO:

Izvor: N1

© 2013-2023 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |