Aktuelno
0
0
0
s2smodern


Напредњаци све учесталије посежу за "говором мржње" у Шапцу, указује Савез младих. За врло кратко време шабачки напредњаци изоштрили су говор мржње према неистомишљеницима а посебно према градоначелнику Небојши Зеленовићу.

На самој седници Градске скупштине, у петак, одборник СНС Горан Мијаиловић назвао је градоначелника Зеленовића издајником зато што је ишао на Косово и подржао локалну власт у Пећи, и како је рекао „оне који су убијали нашу децу на Косову“.

Реагујући на овај брутални нецивилизацијски говор мржње Омладина Заједно за Србију у Шапцу указала је да је Зеленовић боравио на Косову у оквиру међународног пројекта за помоћ локалном становништву, и да је конкретно презентован програм субвенција за воћарство које је само у Поцерини омогућило да 600 домаћинстава засаде око хиљаду хектара под јагодама. Такође, локалну власт подржала је Српска листа, као што и у Влади Косова ова листа има два министра.

Уз то, шабачки СНС јавно је објавио адресу Зеленовића и његове породице, што је својеврстан притисак и стављање мете на политичке неистомишљенике. Већ у уторак и Милица Ранковић, одборница и функционерка СНС, на протесту у центру града, назвала је градоначелника Шапца погрдним именима и више пута позивала на његово протеривање из града и државе, заједно са свима који нису припадници њене партије.

Овај говор мржње и искључивости незабележен је у новијој политичкој историји Шапца. Савез младих Шапца осудио је то указујући на Устав где је свако ширење било какве мржње кажњиво. Иначе, Шабац је одувек био културна и толерантна средина, а примера ради то је једини град у Европи који је 1940. године примио више од хиљаду Јевреја које ниједна држава није смела да прихвати. Такође, после погрома у Хрватској 1995. године Шабац је прихватио 30.000 избеглица, и они су овде најсрдачније примљени.

Такође никада овде није сејана верска и национална мржња према римокатолицима или Ромима. Међутим, опет на седници Градске скупштине, које редовно преноси ТВ Шабац, не тако давно одборник СНС Дејан Јовановић рекао је да је градски трг у бојама Драгиња, алудирајући на ромско становништво. Овде вековима постоји шабачка Махала, и никада до сада није испољена било каква мржња према њима.

Оркестрирани напади на градоначелника већ дуже време воде се у Градској скупштини, где шеф одборничке групе СНС Александар Пајић упорно понавља да је Зеленовић осуђен за злоупотребе буџета. С обзиром да је високи државни функционер, помоћник министра просвете, морао би да зна да је осуђен само онај чија је пресуда правоснажна и коју потврди Апелациони суд, што то није у овом случају.

У свему предњачи председник Србије Александар Вучић, који је након два отворена писма које му је упутио градоначелник Зеленовић изјавио „да је то лопужа која има више кривичних пријава него што је он појео супе“. Несхватљиво и недостојно дипломираног правника, а поготово за председника државе. Примера ради овде су разне инспекције послате из Новог Сада пет седмица бесумучно тражиле било какав прекршај које је учинила градска власт. И ништа нису нашли за кривичну пријаву!

Наравно, Шабац је кост у грлу напредњачкој власти, и поред бројних опструкција као што је закидање на трансферним средствима од неколико милиона евра годишње, а до сада око 30 милиона евра, овде су највише у Србији досегнути европски стандарди.

Управо је овде Европска унија уложила више од 30 милиона евра у значајне пројекте. Оно што је и кроз дугу историју показано Шабац је град културе и толеранције. Уосталом и најевропскији српски интелектуалац Станислав Винавер с поносом је говорио да припада Шапцу.

Извор: Данас, 18.07.2019.

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |