Vesti

Више од 20.000 грађана окупило се вечерас у Београду на протесту “Против насиља – Стоп крвавим кошуљама”.

Окупљање је почело у 18 часова на платоу испред Филозофског факултета, где су се грађанима обратили академик Душан Теодоровић и глумац Тихомир Станић, а потом је организована шетња од платоа до зграде у којој је седиште председника Србије, затим Скупштине Србије и зграде Радио телевизије Србије.

На челу колоне је био велик транспарент “Стоп крвавим кошуљама”, а окупљени су носили и транспаренте “Један од пет милиона”, “Почело је”, “Доста мајмунисања овако више не може”. Дувало се у пиштаљке, а делили су се и беџеви и флајери са натписом “Почело је”.


Међу грађанима су били и лидери опозиционих странака Драган Ђилас, Небојша Зеленовић, Борко Стефановић, Зоран Лутовац, Јанко Веселиновић, Милош Јовановић, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Борис Тадић…

Колона се зауставила и испред РТС-а, где је пуштана шпица за “Дневник”, а потом и гласови спикера РТС-а који говоре искључиво о активностима Александра Вучића. Код РТС-а је транспарент “Стоп крвавим кошуљама” замењен транспарентом “Један од пет милиона”.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић, који је са двојицом активиста нападнут недавно у Крушевцу, симболично је предао белу кошуљу посланицима испред Скупштине Србије, како би поручио да “српски народ не жели да живи у крвавим кошуљама”.

На крају протестне шетње, обратила се активисткиња Јелена Анасоновић:

“Александре Вучићу, да ли си нас пребројао? Добро нас слушај, јер имамо нешто да ти поручимо: Тражимо да се открију налогодавци покушаја убиства Борка Стефановића, али и починиоци и налогодавци сваког напада на сваког новинара, активисту цивилног друштва, политичког активисту, на сваког грађанина који мисли другачије од режима! Тражимо да се открију починиоци и налогодавци убиства Оливера Ивановића”, поручила је Анасоновић и додала – “нас ипак има више”.

© 2013-2024 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |