ЗЗС у медијима
Facebook
Twitter

ОГРОМАН ГУБИТАК ЗА АГРАР: Сељаци остали без 175 милиона евра због неспособних ћата

Премештање Управе за аграрна плаћања из Шапца у Београд било је стратешка грешка, због које је наша пољопривреда остала без новца из ЕУ

Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и председник странке Заједно за Србију, у разговору за Курир предлаже враћање седишта Управе за аграрна плаћања у Шабац како би до 2018. био решен проблем повлачења новца из европског фонда намењеног српској пољопривреди.

Шта је суштина ваше полемике с Јадранком Јоксимовић, министарком за европске интеграције, о новцу из ЕУ фондова за пољопривреду који не стиже у Србију?

- Суштина је да четири године Министарство пољопривреде доноси катастрофалне одлуке. Наша јавност је то сазнала крајем прошле недеље, кад је саопштено да је ЕУ одбила акредитацију Управе за аграрна плаћања. Дакле, због неспособности администрације не можемо да користимо новац из IPARD програма. То значи да наша пољопривреда остаје без више стотина милиона евра инвестиција. Ја сам само рекао: „Лоше сте радили“, и предложио сам како најбрже да решимо ову кризу и да нашим пољопривредницима и агро-бизнису омогућимо да дођу до огромног новца.

Шта ће се, по вашем суду, даље догађати? Хоће ли милиони евра из IPARD фондова стићи до наших пољопривредника?

- Вучић је 11. августа у Скупштини изјавио да је акредитација завршена и да је обезбеђено 175 милиона евра европског новца. Странка Заједно за Србију обавестила је јавност да то није истина. Предлог је - враћање седишта Управе за аграрна плаћања у Шабац, и то одмах. Постављање способног директора, који ће формирати професионални тим и завести ред. Дакле, премештање Управе из Шапца у Београд било је стратешка грешка и људи који су криви за овакву одлуку нанели су крупну штету националној економији. Ако то буде урађено, до 2018. могли бисмо да решимо проблем.

Да ли верујете да ће се Управа за IPARD фондове вратити у Шабац и да ли је та зграда у Шапцу заиста неусловна да не може да прими чак ни све запослене?

- Ревизори ЕУ рекли су да зграда у Шапцу задовољава све стандарде за акредитацију. Тачка. Министарка Јоксимовић прича неистине о броју запослених. Укупно ће бити свакако мање од 1.200 људи. Али, пазите сад, они ће бити распоређени у централи и у 15 филијала по целој Србији. Видите каква је то неподношљива лакоћа изговарања неистина.

Хоће ли неко у Влади одговарати уколико се испостави да новац за паоре неће стићи пре 2018?

- Новац свакако не може да дође до 2018. Поновићу, ако овако наставимо, никада неће ни доћи. Вучић и министар Недимовић морају одмах да предузму кораке. Дао сам један предлог, утемељен на мишљењу струке. Овде нема места за сујету, демагогију и манипулацију. Доста више прављења глупости!

Екскурзије до Брисела

ШВРЋКАЛО СЕ ПО 50 ЉУДИ, БЕЗ РЕЗУЛТАТА

Због чега је у Управи за IPARD фондове за четири године промењено пет директора и о којим екскурзијама до Брисела ви говорите?

- Све ово о чему говоримо последица је незнања. Премијер је постављао лоше министре. У овој ствари министри су били лоши јер нису поштовали мишљење струке. Да јесу, данас бисмо имали на располагању те милионе евра. Што се екскурзија тиче, треба видети шта су то делегације од по 50 људи радиле у Бриселу кад је очигледно да посао са ЕУ није урађен како треба.

Извор: Курир, 03. октобар 2016. године

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт