Саопштења
Facebook
Twitter

ЗЗС поздравља одлуку ЕУ о отпочињању преговора са Србијом

Заједно за Србију снажно поздравља одлуке председника држава и влада земаља чланица ЕУ да Србија започне преговоре о приступању Европској унији у јануару 2014 године. До ове одлуке смо, као држава, дошли захваљујући стратешком опредељењу које су потврдили грађани Републике Србије на претходним изборима доминантно дајући подршку проевропским политичким опцијама. 

Бриселски споразум и његова примена  коначно су отворили врата овом кључном процесу када је у питању опстанак и развој Србије.  Данас сви ми који смо се још од деведесетих година залагали за што је могуће бржи пут Србије ка ЕУ осећамо и понос и задовољство јер је ово заједничко постигнуће. Са друге стране, осећамо и обавезу да снажније него пре наставимо борбу за афирмацију европских  вредности у Србији јер ће у супротном процес преговарања бити дуг и неизвестан. Декларативно залагање за Европску унију мора да прати и схватање да без европских вредности које су се одомаћиле у Србије нема ни Србије у ЕУ. 

И управо из тих разлога предлажемо да већ данас све релевантне политичке опције у Србији почну разговоре у циљу дефинисања приоритета државне и националне политике који ће створити шансу за економски развој кроз имплементацију постојећих и формулисање нових развојних политика, промену државног уређења и политичког система земље која треба да обезбеди снажан и равномеран регионални развој и редефинисање безбедоносне политике.  Ови разговори треба да доведу до политичког конзенсуса који ће будућој парламентарној већини обезбедити капацитет да мења Устав у складу са захтевима нових геополитичких околности са једне старне и потреба грађана са друге стране. 

Не смемо пропустити шансу да темељно реформишемо српско друштво на путу за  ЕУ и да тај пут претворимо у развојни пут на ком ће сваки наш грађанин препознати сопствени интерес и интерес његове породице, а све то ће обезбедити да Србија у ЕУ уђе као економски снажнија држава.

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт