Из градова и општина
Facebook
Twitter

Небојша Зеленовић: Администрација треба да буде слуга грађанима

Суштинска децентрализација и самоуправа је оно по чему се странка Заједно за Србију разликује од свих осталих странака. На политичкој сцени Србије не може се одредити шта је лево а шта десно у опредељењу странака. Једни су од других преузели политички програм, али у свему томе ми можемо само да констатујемо да се живи лоше. Овде нема економског програма ни плана, истиче за Данас градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поводом недавно одржаних избора у сеоским месним заједницама у том граду у којима је ЗЗС однела победу. 

Према његовим речима, у странци ЗЗС је најважнији принцип грађанске самоуправе, да грађани у што већем броју самостално доносе одлуке, да одлучују о своме животу и управљају новцем који су дали за порез.

- Те одлуке су битне и то почев од месних заједница, квартова, до општина односно градова и да у оквиру тога грађани дођу у прилику да сами одлучују. То је начин да се оствари слобода. Одлучивање је слобода, а истовремено и одговорност. Достизање слободе на један нови начин којим ви управљате и знак да ви учествујете у одлучивању. Тог тренутка када се пружи право грађанима да сами одлучују они постају партнери локалној власти, али и државе у свим важећим пројектима за нашу земљу. И то је оно у чему се ми битно разликујемо од осталих странака, напомиње Зеленовић.

Није ли то својеврстан облик самоодбране с обзиром на то да је већина привилегија код одлучивања у Београду, односно код покрајинске власти у Војводини? Где су ту грађани из Шапца, Ваљева, Краљева...?

- Овај део Србије у коме живимо, јужно од Саве, заправо нема ни своје име. То је оно што је тешко прихватљиво за све грађане и изгледа да смо ми препуштени сами себи. Оно што желе Војводина и Београд значи да желе више права грађанима и ми желимо да у томе будемо равноправни, јер би сви грађани Србије требало да имају више права. Сматрам да такви наши захтеви наилазе на добар одзив код грађана Шапца. Потврда тога су и недавни избори за савете месних заједница у селима Дреновац и Десић, где су кандидати наше коалиције остварили убедљиву победу. Потврдило се да грађани желе да се прихвате озбиљног задатка и одговорности и знају да у градској управи имају партнера. И то озбиљног партнера који жели да им пружи више права и више новца којим могу да управљају. Суштина наше локалне политике је у пет тачака које подразумевају једину праву могућност да управљају новцем који издвајају кроз порез на имовину. Суштина је да ми желимо да људи на селу, пре свега, дођу до више новца својим радом и предузетништвом. Ми желимо да се бавимо и квалитетнијом здравственом заштитом и образовањем на селу, хоћемо да помогнемо онима који тешко преживљавају, што значи истинска социјална политика, и, наравно, да имамо битан сегмент административне децентрализација и изградњом локалне инфраструктуре. То се не може урадити без повереника, представника локалне самоуправе у свакој од 52 месне заједнице. И то се показало ових дана на примеру пререгистрације пољопривредних газдинстава. Све што треба да ураде мештани је да оду код свог повереника и да поднесу захтев, све остале послове ради наша локална самоуправа. Баш као што смо имали током мајских поплава код оних који су пострадали, повереници су уместо њих прибављали потребну документацију. Администрација треба да буде слуга грађанима, а не да грађани буду слуге администрације и да обијају шалтере и чекају у редовима.

У Шапцу је на власти остала коалиција окупљена око ЗЗС и после избора 2012. Какви су односи са републичком влашћу?

- У Шапцу је власт практично непромењена протеклих 14 година и то значи један континуитет. И ту имамо поуздане партнере са којима радимо и то је разлог што ова коалиција постоји све ово време. То је и везано за све оно што смо урадили за овај период. Али, политика се у Србији променила, политичка сцена се променила и сада је прави тренутак да после 14 година развоја ухватимо један нови курс по угледу на развијене европске земље, Скандинавију, али и САД. Желимо више права за наше грађане, да им понудимо да као партнери учествују у политичком животу, доносе боље одлуке, пре свега у свом интересу. Много ће боље одлуке доносити грађани у месној заједници него што то ја могу донети. Тако сам сигуран да ћемо у граду доносити боље одлуке него да то уместо нас ради држава или поједини министри, јер заиста сматрам да држава треба да се бави својим државним пословима везаним за одбрану земље, полицију, правосуђе, а оно што се односи за наше локалне ствари - пољопривреда, економија, здравство, образовање, треба да буду у имплементацији локалне самоуправе, односно регије у којој живимо.

Што се тиче сарадње са републичком влашћу, то се може сабрати у шест тачака. Кључне ствари везане за безбедност наших грађана, пре свега изградња насипа на Сави који није завршен. Очекујем да ускоро добијем информацију шта ће се са тим десити. С друге стране, имамо велику прилику да се Шабац и читав овај регион развије, а то не можемо без ауто-пута. Ми смо урадили пројекат пута до Сремске Митровице, а то ипак није довољно. Нама треба ауто-пут да бисмо овај крај повезали и са Босном, али и са другим земљама. Поред тога ми желимо да развијамо енергетску ефикасност. Пре четири године увели смо плаћање по утрошеној енергији уместо по квадрату. Свестан сам да је за грађане грејање и даље скупо, па смо покренули изолацију стамбених зграда. Већ пет година имамо заједничко улагање: пола град, пола станари, али смо отишли и корак даље да предложимо комплетну термичку изолацију зграда за највеће стамбено насеље Бенска бара. За то треба око два милиона евра, а ми смо спремни да сносимо једну трећину трошкова, а уз то у пројекту би учествовала и немачка влада. То су нови начини за знатно смањење трошкова грађана, барем за трећину, а с друге стране ангажујемо домаћа грађевинска предузећа у овим радовима. Такође, после ових радова станови добијају знатно вишу цену. Упутили смо и допис Министарству здравља, као и премијеру Вучићу о запошљавању здравствених радника. Желимо да повећамо ниво здравствене заштити становника на сеоском подручју, тако да амбуланте раде двократно, да се боље користе лабораторије и да се ефикасније упућују грађани на специјалистичке прегледе. Град Шабац спреман је да из својих средстава плати ангажовање десет младих лекара и исто толико медицинских сестара. Због забране запошљавања у јавном сектору не може се штедети науштрб основних права грађана. Остао је и недефинисан анекс уговора који је потписан са бившим министром грађевинарства Велимиром Илићем о учешћу Републике у изградњи градског базена. У градској управи ми имамо тренутно 180 запослених, а до краја јуна биће их 167, што је сигурно најмање на подручју Србије и што је свакако најефикаснија управа с обзиром на то да опслужујемо 120.000 становника.

Како доћи до повољнијег привредног амбијента у Шапцу за стране инвеститоре и како поспешити привредну активност?

- После 30 година формирали смо одељење Привредне коморе у Шапцу, чије је иначе седиште било у Ваљеву. То је конкретан начин да остваримо комуникацију града и привредника, и то су прави партнери како поспешити привредни развој. Од 2012. више од 2.500 запослених у Шапцу остало је без посла и прихода. Наша најзначајнија тема је запошљавање. Поред изградње базена вредног три милиона евра, где су ангажована домаћа предузећа, као и изолације зграда, посебно ћемо се ангажовати у грађевинском сектору који тренутно обухвата стотинак предузећа са више од хиљаду запослених. Град ће све предузети да се обезбеде најповољније зоне за зидање стамбених и пословних објеката, а предстоје и разговори како да се усагласе приватни и јавни интереси за плаћање накнада за грађевинско земљишта. Очекујем да се у овој години изгради барем 10.000 квадрата пословног и стамбеног простора. Код довођења инвеститора имали смо и негативних примера, тако да тренутно разговарамо са петнаестак потенцијалних инвеститора. Десило се, на пример, да је дошао турски инвеститор за изградњу млекаре, овде смо учинили све да му то омогућимо, али су после настале перипетије у надлежним министарствима јер је инвеститор упућиван на другу адресу, па и на Шабачку млекару. Уместо да имамо нов капацитет и да уместо производње од 70 до 80 тона млека дневно произвођачи шаљу до 500 тона млека, што су пуни капацитети произвођача са овог подручја. Због тога све ове преговоре, ипак, морамо да водимо без медијске помпе.

Уместо великих инвестиција са стране град Шабац се потрудио да удвостручи буџет за пољопривреду који ове године износи 84 милиона динара. Какви су циљеви ових подстицаја?

- Ми смо протеклих година давали субвенције за копање дубинских бунара која омогућавају наводњавање земљишта у безводном подручју. Уз пуну примену агротехнике, примера ради, на хектар под јагодама може да се заради и до 10.000 евра. Поред осталог помажемо сточаре код вештачког осемењивања, чиме подижемо генетски потенцијал стоке. Циљ нам је да помогнемо мала домаћинства да интензивирају сопствену производњу поврћа, цвећа, меда... Важно је да подржавамо удруживање пољопривредника, као воћара на пример. Удружени они могу да озбиљно конкуришу на тржишту и наравно да се у потпуности придржавају европских стандарда. Овај крај је богомдан за производњу јагода као и поврћа.

Извор: дневни лист "Данас", 25. фебруар 2015.г.