Из градова и општина
Facebook
Twitter

Конференција за медије ЗЗС Ваљево

Иницијативни одбор Заједно за Србију Ваљево је на данашњој конференцији за новинаре предложио да на крају сваке године локлна власт саопшти резултате рада у тој години. Показатељи који одсликавају прошлу годину су поразни, показују презентовани подаци на конференцији за новинаре. Један запослени у Ваљеву мора да заради за 5,3 лица.

Слободан Илић, члан ИО ЗЗС, данас је рекао да у сваком сегменту живота људи углавном проверавају сопствени учинак било да се ради о послу или генерално о животу, а једино се својеврсни пресек рада не дешавца у политици. Сви теже неком циљу, сматра Илић, само у локалној политици нема никаквих циљева. „Ако нема циљева не може да буде ни мерења јер када немате циљ који желите да оставрите и не знате куда желите да стигнете не можете ни да мерите какво је ваше пролазно време. Због тога Заједно за Србију предлаже увођење нове праксе у локални политички живот, а то значи да на крају сваке године сведемо рачуне“, рекао је Илић.

На данас одржаној конференцији Илић је јавности предочио следеће податке као показатеље учињеног у протеклој години. По његовим речима животи 500 људи у Ваљеву зависе од оброка које добијау у народној кухињи. Од тих 500 грађана 1/5 чине деца млађа од 12 година. Око 7000 Ваљеваца остварује право на различите видове социјалне помоћи, а за подмиривање основних трошкова живота неопходне су скоро две просечне плате. Илић каже да према последњим подацима у Ваљеву има мање од 28 000 запослених и близу 9 000 незапослених међу којима највише има жена 52%, следе млађи од 30 година са 27% и старији од 50 година који учествују са 29%. „Један производни радник у Ваљеву, онај који ствара нову вредност, мора да обезбеди средства за 5,3 лица и то самога себе, запослене у јавној администрацији и јавном сектору, незапослене и друга издржавана лица. Крај 2013. године Ваљево је дочекало са укупним месечним приходом свих грађана од 16 милиона евра. Да би подмирили само основне потребемесечни приходи грађана Ваљева мерено просечном потрошачком корпом требало би да износе 17,7 милиона евра. Дакле за основне трошкове живота недостаје 1,7 милиона евра. Да ли ови подаци о стандарду грађана Ваљева брину локалне властодршце ? Не уопште ! Питајте их да ли знају ове податке. Не знају јер се тиме не баве“, рекао је Илић. Он такође сматра да их ти подаци неиснтересују нити брину из простог разлога што локални властодршци једино брину како да се расподеле у политичком шибицарењу. 

На крају конференције за новинаре Илић је поставио три питања за локалну власт и градоначелника пре свега .

- Ко чини владајућу коалицију и ако коалициони партнер гласа против одлуке о буџету када ће му се градоначелник захвалити на досадашњој подршци и формирати нову коалициону већину? Ако му се неће захвалити и нема намеру да то уради, зашто то неће?

- Да ли су ваљевски локални властодршци увели нову политичку праксу да можеш да гласаш против одлуке о буџету, а да и даље будеш власт?

Треће питање се односи како каже на све грађане Ваљева и гласи:

- Да ли СНС остаје у ваљевској владајућој коалицији због функционерских привилегија и високих плата или због грађана Ваљева и града Ваљева?

Одговарајући на питање Вамедие да ли је некада неко одговорио на питања која постављају Илић је рекао да није, али сам није желео да да своје мишљење по питању последњег питања рекавши да је оно упућено грађанима. Истовремено Илић најављује и да ће Заједно за Србију учествовати на наредним парламентарним изборима.