Актуелно
0
0
0
s2smodern

Отворено писмо Фонду за отворено друштво и представницима Европске уније 

Поводом  округлог стола о изборним условима, који се на Факлутету политичких наука одржао у организацији Фонда за отворено друштво, а коме су присуствовали представници академије, невладиног сектора, власти и опозиције, обраћамо се отвореним писмом организаторима и представницима ЕУ:

 

Поштовани организатори састанка и представници Европске уније,

Да ли знате шта је демократија?

Да ли знате шта демократија подразумева?

Да ли знате које су основне тековине демократије? 

Од 2012. године ми у Србији губимо демократију сваки дан.  И тако ево већ осму годину.  Ми знамо да је више немамо. И знамо да хоћемо да је вратимо. Нисмо ништа ни бољи ни гори од остатка Европе. Нисмо ништа мање заслужили да живимо као сав нормалан свет.

Све ове године, покушавамо да се изборимо за демократију демократским, цивилизованим и леганим средствима.

Удављени у корупцији и криминалу, удављени у насиљу и агресији владајуће већине, у ситуацији да смо потпуно онемогућени да се бранимо од лавине лажи, клевета и увреда којим нас свакодневно режим Александра Вучића затрпава уз помоћ свих својих медија, провоцирани на улицама где год се макнемо, вређани пред грађанима и нашим породицама, и даље покушавамо да нашу земљу извучемо из насилничке аутократије Александра Вучића - искључиво демократским принципима.

У Србији када организујете протесте - пребиће вас.

У Србији када са доказима укажете на криминалне  радње владајуће већине - прогониће вас по улицама.

У Србији када тражите решење за излаз из политичке и друштвене кризе - блатиће вас, вређати, застрашивати, тући, хапсити.

У Србији, када изразите критику режиму Александра Вучића - пробудићете се као силоватељ, манијак, насилник, лопов, фашиста, издајник, јер ће вас преко ноћи, оркестрирано уништити Вучићеви медији.

Да ли је то демократија?

Фонд за отворено друштво нас је позвао на дијалог са представницима власти о изборним условима. Дијалог је организован на неутралном терену, Факултету политичких наука, јер смо напустили оно што владајућа већина назива парламентом, иако је режим Александра Вучића тамо по свим принципима диктатуре згазио и последњи атом демократије.

Остајући на трагу борбе за нормално друштво демократским принципима, позиву смо се одазвали. Као одговорни људи поштовали смо захтев организатора да састанак буде затворен за јавност и да након састанка не дајемо изјаве за медије.

Министар унутрашњих послова, поносни власник две фалсификоване дипломе (основних и докторских студија), је овај састанак назвао "доказом демократије".

Ви као организатори овог састанка на његову изјаву ћутите.

Представници ЕУ на ову изјаву ћуте.

Поново вас питамо: да ли знате шта је демократија?

Да ли знате да до састанака на тему изборних услова никада не би дошло да постоји демократија?

Да ли ви имате неке своје демократије, које нама у Србији не припадају?

Да ли знате да сте својим ћутањем дали алиби суноврату једног друштва, једне земље, свих њених грађана, остајући неми на чињеницу да се то назива демократијом?

Нама је потпуно јасно да је овај састанак организован као последица најаве  могућег бојкота пирамидалне криминалне организације коју режим назива изборима.

То нису избори.

Ово није демократија.

Поштовали смо принцип тишине после састанка на ваш захтев.

То не значи да ћемо остати неми на вашу тишину.

Поново да вас питамо: да ли знате шта је демократија?

Не можемо се око истине договарати.

Небојша Зеленовић

Председник Заједно за Србију

Београд, 1. август 2019. године

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |