Актуелно
Facebook
Twitter

Формирана коалиција “ДС - за праведну Србију”

Лидери шест политичких партија проевропске оријентације данас су потписали коалициони споразум о заједничком учешћу на ванредним парламентарним изборима 24. априла, а назив изборне листе биће "ДС - за праведну Србију".

Споразум су потписали председник Демократске странке Бојан Пајтић, председник странке Заједно за Србију Душан Петровић, председник Нове странке Зоран Живковић, као и лидери Демократског савеза Хрвата у Војводини, Заједно за Шумадију и покрета Живим за Крајину – Томислав Жигманов, Верољуб Стевановић и Бошко Ничић.

Председник ДС Бојан Пајтић је након потписивања споразума рекао новинарима да су споразум потписале странке које су се и у прошлости храбро бориле против режима Александра Вучића. Пајтић је нагласио да је тај режим заснован "на лажима, обманама, незнању и пљачки грађана" а да ће слоган изборне листе коју преводи ДС бити "Да живимо нормално, да живимо сада". Он је рекао да режим тврди да Србија побеђује иако је земљу у последње четири године напустило 200.000 младих, а грађани примању најмање плате и пензије у региону. Пајтић је рекао и да су априлски избори "можда последњи воз за нормалну Србију, ако грађани не желе да за неку годину живе на булевару Александра Вучића, да иду у школу Александар Вучић, да се по градовима Србије дижу споменици Александру Вучићу...".

- Сада је време да се изадје на изборе - 75 одсто грађана је незадовојно и уколико они изађу на изборе доћи ће крај беди, очајању и страху који је у Србији увео Вучићев режим - рекао је он уз оцену да "ако више од две трећине гласача изаде на изборе Вучић неће више бити на власти".

Председник ЗЗС Душан Петровић је истакао да власт не успева да пронађе никакав пут и начин да дође до нових инвестиција и отвори нова радна места, да су понижени просветини радници а здравство руинирано.

- Србија је земља у много лошијем стању него што је била пре неколико година, а 24. априла одлучићемо о томе да ли ће Србија наставити да буде ријалити програм који има једног аутора, уредника или вођу или ћемо кренути у једну озбиљну и темељну децентрализацију - рекао је Петровић.

Председник Нове странке Зоран Живковић је рекао да постоје две верзије Србије - "једна коју сви ми живимо сваки дан, а то је понижена, поражена, неуређена, сиромашна Србија, и друга која је у сну и вуртеуелном свету Вучића и његове владе и партије".

- Те две Србије се пуно разликују, као небо и земља, и ми пуштамо Вучића да сања своје мокре снове о Београду на води док ова права Србија мора да живи боље и праведније - рекао је он.

Бошко Ничић и Верољуб Стевановић су указали на неопходност децентрализације власти као и равномерог развоја свих средина у Србији.

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов је рекао и да је та странка потписала коалициони споразум јер је у својим партнерима препознала оне који се брину о правима националне мањине али и због жеље да њени чланови живе у уређеној Србији.