Актуелно
Facebook
Twitter

Душан Петровић: Једна колона буди већу енергију

Премијер Александар Вучић се уплашио да ће његови невероватно лоши страначки представници на локалним изборима, као и у Војводини, направити катастрофалан резултат, па је због тога расписао и парламентарне изборе, наводи за Данас Душан Петровић, председник странке Заједно за Србију. Према његовим речима, Вучић покушава да од избора направи референдум о свом лику и делу.

- И хоће да промени тему - уместо да грађани Ниша или Суботице, рецимо, бирају ко ће да управља градом и ко ће бити градоначелник, они ће се изјашњавати о томе да ли је Вучић добар или није добар. И то је његова идеја и мислим да је направио велику грешку - напомиње Петровић.

Зашто мислите да је направио грешку?

- Дугорочно. Локални избори је требало да покажу ко има поверење грађана у више од 150 градова и општина, да се у Војводини види како стоје све странке, па и СНС, а ово мешање баба и жаба увек се на крају обије о главу и тако ће се и Вучићу обити о главу у једном тренутку.

Истраживања, ипак, показују да СНС и даље може да рачуна на готово 50 одсто гласова.

- Истраживања јавног мњења су показивала да ће Борис Тадић убедљиво да победи Томислава Николића, па се то није десило. Оно што проевропска опозиција као свој задатак има јесте да убеди и придобије људе, који верују у себе и у своје способности, да изађу на изборе и прекину "ријалити шоу" који Вучић прави од наших живота.

Мислите ли да имате довољно времена за то, с обзиром да још преговарате о томе како ћете наступити на изборима?

- Сигуран сам да хоћемо ако будемо доносили добре одлуке.

Да ли сте у преговорима ближи да се иде у једној или две колоне?

- Отворено је све. Било би добро да се то што пре разреши да бисмо могли на најбољи начин да припремимо оно што хоћемо грађанима да кажемо и да их што снажније позовемо да изађу на изборе.

А шта је, према Вашем мишљењу, боље решење - једна или две колоне?

- Уверен сам да је најбоље да проевропска опозиција изађе на једној листи, да је то начин на који ћемо најбоље отворити могућност грађанима да искажу своју вољу, да људи буду охрабрени, имају додатни мотив да на изборе изађу и да потпуно промене јавни живот у Србији.

Очекујете ли да бисте у једној колони имали више гласова од простог збира гласова ако бисте наступили одвојено?

- Према мом уверењу, једна листа би имала већу способност да пробуди енергију код људи. Али, политика је реална ствар и свакако иако не буде једна колона, треба имати озбиљан договор да имамо фер кампању између себе.

Шта кочи преговоре - назив листе, ко ће бити први на листи...?

- Ништа појединачно. Просто процена да ли ће се већа енергија пробудити ако се иде у једној или у две колоне. Очигледно да још нису сви те одлуке донели, али очекујем да ће се то брзо десити.

Колико сте сигурни да нико од представника проевропске опозиције после избора неће ићи у коалицију са СНС?

- Нећу да мислим о томе. Причам са озбиљним људима и рачунам да имају намеру да спроведу у дело оно што говоре. Ко би се понашао супротно, био би драматично кажњен од грађана Србије.

После цепања ДС на више странака и сада поновног окупљања, мислите ли да ће бирачи дати вама "искрене" гласове или ће то бити гласови "против" СНС?

- Чињеница је да се у оквиру проевропске опозиције воде озбиљни разговори. То је важније од свега што се десило у историји наших међусобних односа. Добро је да ту постоје озбиљне саборне струје. Ако буде направљен договор, биће изванредно, ако не, важан је договор како да се води предизборна кампања.

А да ли мислите да ће то бити више гласови "против" него "за"?

- Свако ко буде изашао да гласа за проевропску опозицију ће то учинити зато што му је доста овог "ријалити" програма чији је аутор Александар Вучић, јер је то претпоставка да Србија крене у озбиљан развој.

Политичка равнотежа после избора

Мислите ли да је могуће на овим изборима победити СНС?

- Мислим да на овим изборима може да се успостави политичка равнотежа. То искључиво зависи од тога да ли ће традиционални гласачи проевропских странака изаћи на изборе.

Зеленовић на челу листе у Шапцу

Да ли ћете са ДС на листи наступити и на изборима у Шапцу или самостално?

- Близу смо договора са ДС и мислим да ћемо имати још неке партнере у предизборној коалицији. У Шапцу је одлучујуће то што ће Небојша Зеленовић, као градоначелник Шапца, са својим тимом и јасним програмом развоја и значајним достигнућима, водити ту листу. И он је човек који одлучује о томе шта се у Шапцу дешава и природно је да он буде на челу те листе.

Извор: дневни лист Данас