Благоје Брадић - амандмани на Закон о јавним медијским сервисима
Активности посланика
Facebook
Twitter

Благоје Брадић - амандмани на Закон о јавним медијским сервисима

Излагања Благоја Брадића у Народној скупштини Републике Србије, 1. август 2014. године – образлагање амандмана на предлог Закона о јавним медијским сервисима:

"Господине министре, колегинице и колеге народни посланици, нећу причати о делу који сам предложио, а што је одбила Влада. О томе је довољно рекао господин Стефановић и господин Чикириз. Значи, ради се о истој теми, исти је амандман, на исти члан. Само ћу грађанима Србије који живе у Шумадији, источној, западној и јужној Србији да препричам и појасним оно што је управо било, задњих десетак минута, тема о којој се прича у овој сали.

Ми ћемо средином следеће године, сетом закона који се сада усваја, да приватизујемо, тј. да држава изађе из власништва, читам између редова, локалне самоуправе свих локалних медија које су оне оснивале. Значи, биће на тендеру и биће приватизоване, тако да више локални медији неће постојати на овај начин на који су до сада постојали, да ће они бити приватизовани и да неће више бити финансирани од локалних самоуправа. То каже сет ових закона.

Сет ових закона каже да ће претплата престати да се плаћа од доношења ових закона и да ће све оно што је трошак Радио телевизије Србије, оба електронска програма и три радио програма, као и два програма Радио телевизије Војводине и три програма Радио Војводине, бити финансирани из буџета и то је ово што је колега Чикириз рекао. То је неких 7,5 милијарди из буџета, а онда ће наставити да плаћају таксу која се сада зове претплата, тада ће бити такса и сви ћемо плаћати 500 динара за јавни сервис.

Јавни сервис у Републици Србији је Радио телевизија Србије, која покрива целу територију и плаћа се од тих 500 динара. Јавни сервис је и Радио телевизија Војводина са своја два телевизијска програма и три радијска, који ће се плаћати из тих исто 500 динара. Ми тражимо да јавни сервис, који се финансира из претплате, од тих 500 динара буде и у Шумадији, буде у источној, западној и јужној Србији.

Колеге кажу да то није оправдано и да не треба. Мислим и наша посланичка група, а видим и колеге које су дискутовали, да је то политички лоше, да правимо грађане првог и другог реда. Они који живе у Шумадији, источној и западној Србији ће плаћати претплату и неће имати иста права, јавне информације, количине јавне информације и врсте јавне информације, због тога што је немогуће временски то урадити и одрадити. То већ видимо како изгледа, као што ће имати Београд и Војводина.

То је основни проблем о коме сада дискутујемо. Мислим да је то штетно и да без потребе отварамо велики политички проблем. Без потребе правимо грађане првог и другог реда и мислим да ће министар до краја ове расправе, а и народни посланици који живе у Шумадији, источној, западној и јужној Србији гласати за овај амандман и дати право својим суграђанима да имају исто право као грађани Београда и Војводине. Захваљујем."

 

(друго излагање)

"Захваљујем госпођо председавајућа. Господине министре, колегинице и колеге народни посланици, у члану 13, који говори о јавном сервису и који су то јавни сервиси на територији Републике Србије, дао амандман да и поред РТС и РТВ и регионални јавни сервиси производе и објављују медијске садржаје као електронско издање на интернету и да они буду јавни сервис.

Једно од образложења које сам добио код одбијања је да РТВ мора да постоји зато што је то стечено право, и ја сам за то и гласам за то да постоји, јер државни јавни сервис не може да испуни функцију истовремено истим квалитетом на територији целе Републике. Зато је добро да Војводина има РТВ са једним и другим ТВ каналом и три радио канала. То исто тражим, због тог квалитета јавне мисли, информације и јавног сервиса, и за Шумадију, источну, западну и јужну Србију, али један од аргумената је био – зато што у Војводини има пуно националних мањина и они имају своје редакције којима задовољавају своја Уставом загарантована права као националне мањине.

Онда питам, гашењем локалних телевизија, гашењем јавних сервиса који су били у функцији локалних самоуправа не постојањем регионалног сервиса шта ћемо радити са националним мањинама јужно од Саве и Дунава, шта ћемо да радимо са Власима, са Бугарима, са Албанцима, шта ћемо да радимо са њиховим правима? Где ће они да задовоље своје?

По овоме што каже министар Тасовац, то би требало да буде у РТС. Значи, РТС ће отворити редакције за све националне мањине, а онда не дате да постоје регионални сервиси за 4,5 милиона грађана Србије испод Саве и Дунава, који уредно плаћају и испуњавају своју обавезу претплатом. То је мало нелогично.

Још једанпут вас молим, министре, ви имате могућност да дате предлог, а апелујем на колеге посланике, јер нашим гласањем и прихватањем амандмана то постаје закон, да прихватите ове амандмане и омогућите грађанима Србије и Шумадије, источне, западне и јужне Србије да имају иста права као што имају исте обавезе са остатком Србије. Захваљујем се."

 

(треће излагање)

"Амандман на члан 25. предлог закона који сам поднео, каже да се број десет мења са бројем пет, односи се на године искуства кандидата за функцију директора.

Мислим да је овим амандманом дата шира могућност да се већи број стручних, младих кадрова јави и конкурише, да лимитирањем са 10 година искуства као што се тражи у закону максимално сужавамо евентуалан број квалитетних кандидата не спорећи квалитетност оних који имају десет година радног искуства. Они ће и овако, ионако конкурисати али мислим да би овим амандманом дали шансу младим стручним људима који имају шта да кажу о овој области, да могу да конкуришу. То је био једини разлог. Не, да би се нестручни и недовољно верзирани људи конкурисали, него да и код младих људи којих има пуно, који су квалитетни и стручни да им дамо шансу да могу да конкуришу, а неоспорно они који имају 10, 15 година радног искуства са овим карактеристикама они ће и овако и онако да конкуришу. Хвала лепо."

 

(четврто излагање)

"Захваљујем, господине председавајући.

Господине министре, колеге народни посланици, прочитаћу само део члана на који се односи мој амандман. Говори се о начину плаћања таксе и каже се да се средства прикупљена на основу таксе уплаћују на подрачун РТС и РТВ отворено код управе за трезор. Средства уплаћена на подручју Републике Србије ван територије АП Војводине су приходи РТС. Следећи став је – средства наплаћена на подручју територије АП Војводине распоређују се тако што се 70% уплаћених средстава распоређује Радио-телевизији Војводине, а 30% уплаћених средстава се распоређује Радио-телевизији Србије.

Ја сам предложио да се средства која се наплаћују ван територије АП Војводине, не разумем ову формулацију, али ајде, није битно, деле тако што ће 70% ићи Радио-телевизији Србије као кровном јавном сервису у Републици Србији, а 30% за регионалне сервисе које заговарам, јер кад угасимо локалне медије по самоуправама, по нашим општинама и градовима јужно од Саве и Дунава, Шумадија, источна, западна и јужна Србија неће имати исти квалитет и исти ниво јавног сервиса и задовољење јавног интереса као што је у Војводини.

Напомињем, да РТС као кровни сервис на целој територији Републике Србије, ми јужно од Саве и Дунава ћемо плаћати 100% и гледаћемо онолико колико он може да произведе програм, а у Војводини ће гледати исто колико и ми, али ће плаћати 30%.

Предлажем, и ја са тим немам проблем, али имам проблем са тим да се јужно од Саве и Дунава у Нишу, Врању, Лесковцу, Шапцу, где год, не дозвољава формирање јавних сервиса правдајући се да нема новаца. О новцу одлучујемо ми, Народна скупштина, народни посланици, не Министарства. Ви дајете предлоге, ми одговарамо за буџет, а не Влада. Народна скупштина усваја тај акт.

Молио бих вас, народни посланици, нарочито оне који долазе из Ниша да сутра, у Дану за гласање подржите амандмане и дате шансу да постоје регионални сервиси, да људи јужно од Саве и Дунава који ће имати исте обавезе и морамо да имамо исте обавезе и морамо да плаћамо ту таксу сви, апсолутно, ја сам за то, али дајте шансу да сви имамо иста права, ма на ком делу територије Србије ми живели. Захваљујем."

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт