Активности посланика
Facebook
Twitter

Благоје Брадић о сету медијских закона, 30. јул 2014.

Излагање Благоја Брадића у Народној скупштини Републике Србије, 30. јул 2014. године – Седмо ванредно заседање, заједнички начелни и једниствени претрес о предлозима: Закона о јавном информисању и медијима, Закона о електронским медијима и Закона о јавним медијским сервисима:

"Господине министре, данас сам пажљиво слушао ова излагања, причамо о Предлогу закона о јавним медијским сервисима, о Предлогу закона о јавном информисању и Предлогу закона о електронским медијима.

О томе које су мане и врлине предложених закона, о томе ћемо причати када будемо причали у појединостима, када будемо разговарали и расправљали о амандманима које је поднела опозиција, а ја бих желео сада, пошто разговарамо у начелу о сва три закона у пакету да отворим једну тему и да са вама разменим мисли око једног врло битног дела који прожима сва три предлога закона и који по мени отвара врло битно политичко питање. То је део који се односи на јавне медијске сервисе, односи се на јавни интерес и оно шта ће се све десити по мишљењу нашем, ако овај закон у овом изворном облику, без усвајања амандмана буде усвојен.

Ви сте предвидели овим сетом закона да средином следеће године сви медији који су у власништву локалних самоуправа треба да буду приватизовани и ја то разумем, ви сте скупштинска већина, то је политичка одлука и ви имате право да мандатом који сте добили од грађана Србије, располажете како мислите да је најбоље и да спроводите и креирате закон онако како мислите да је добро.

Истим законом, овим сетом сте предвидели да у Србији постоји национални јавни сервис који ће имати два државна канала и три канала на радијском програму, то је РТС1 и РТС2, и РТБ1, 2 и 3.

Оно што сте још написали у овом предлогу закона, то је да у АП Војводина због немогућности комерцијалних емитера који ће остати после приватизација, да адекватно задовоље потребе Војводине и јавног интереса грађана Војводине, да треба да постоји и радио-телевизија Војводина, први и други канал, и три радио програма. То је у раду, то је политичка одлука.

Оно што је по мени политичко питање, које ми овде треба да рашчивијамо, како кажу људи, због чега је из закона избачен предлог медијске стратегије, да постоје регионални центри, центри регионалног информисања, како год да их зовете, пошто је овде једно од образложења зашто не могу да буду, постоји регионални сервис, због тога што не постоје региони, а евидентно је да су већ дељене регионалне фреквенце, па не знам како не може струка да то упари и да задовољи потребе грађана, јер основно што ви желите да учините, тако ја мислим, то је задовољење јавног интереса свих грађана Србије на целој територији под једнаким условима.

Да би боље разумели грађани Србије ово о чему ја причам, изнећу један податак који се односи на БДП. Војводина која покрива 30% територије Републике Србије, има 30% становништва и има 30% удела у БДП Републике Србије.

Град Београд као главни град покрива отприлике 5% територије Републике Србије и има број становника отприлике 20% живља Републике Србије живи на територији града Београда и имају захватања отприлике 40% бруто друштвеног производа.

Остатак Србије је 65%, то је Србија испод Саве и Дунава, где живи 50% становништва и има захватање отприлике 30% у бруто друштвеном производу.

Овим законом, ако дође до гашења јавних сервиса, условно названих, то су локални медији који су у власништву локалних самоуправа које газдују њима и буде све ишло на комерцијалне емитере, грађани Србије јужно од Саве и Дунава, драге колеге посланици, ће бити у неповољнијем положају, условно речено, биће грађани другог реда у односу на грађане Београда и грађане Војводине. Зашто? Зато што град Београд као главни град има РТС-1, 2 и 3 програма, Војводина ће имати РТВ-1, 2 и 3 радио-програма.

За пример могу да вам наведем мој град, одакле ја долазим, Ниш, где је после 60 година угашена испостава Радио-Београда, значи, нишки радио је угашен и не постоји. Применом овог закона, без усвајања препоруке медијске стратегије да постоје регионални сервиси, јавни сервиси, ће информације које грађани испод Саве и Дунава добијају се свести на „Београдску хронику“ и „Новосадски дневник“. Апсолутно сам за то да сви грађани Србије имају могућност да гледају и „Београдску хронику“ и да гледају „Новосадски дневник“, али као могућност избора, а не као једини избор.

Град Ниш који је центар тог дела Србије у коме гравитира преко милион и по становника је у 2012. години имао 800 прилога преко РТС-а. Да ли ви мислите да проблеми који муче град Ниш, информације које има један град од 200 хиљада становника и сво окружење од милион и по становника, треба да буде задовољено кроз прилоге у „Хроници из региона“? Ја мислим другачије.

Јер, ако сви грађани Србије имају обавезу а плаћају ТВ претплату, ма како се она звала, и то је у реду, ако је одлука скупштинске већине и ако је Влада тако уредила, у реду, то ће бити закон и то ће се реализовати, онда ја тражим од ове Скупштине и од вас, господине министре, јер ви сте и мој министар, иако сам из Ниша, да ја имам иста права и исту могућност јавног сервиса кроз регионалне центре, кроз регионалне сервисе, како год да их зовете, па не звала се то нишка телевизија, нека се зове Београд четири, пет, седам, 12, није битно. Суштина је битна, да проблеми локалних заједница, били добри или лоши, се ту публикују и да људи гледају оно што их интересује. Јер, мене стварно не интересује да ли иде „двојка“, мене интересује да ли иде аутобус од Ледене стене до Нишке бање. Мене стварно не интересује да ли ради водовод, јесте да је то проблем и то Београђане мучи, да ли Макиш ради како треба, мене интересује да ли је замућена Студена.

Значи, ми имамо сијасет својих проблема које желимо да кроз тај јавни сервис адекватно сагледамо и да буду пропраћени.

Очекујем да сви посланици, нарочито из мог града, јер град Ниш је покренуо иницијативу и 35 хиљада грађана Ниша је потписало петицију да нишка телевизија буде регионали центар и надам се да ће посланици подржати став својих суграђана. Хвала."

 

 

 

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт