Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагање Благоја Брадића, 19. јун 2014.

Излагање Благоја Брадића у Народној скупштини Републике Србије – 19. јун 2014. године, Тражење обавештења или објашњења у складу са Пословником:

“Госпођо председавајућа, колегинице и колеге посланици, моје питање се односи на Министарство здравља. Односи се на Нишки клинички центар и Кардиохирургију у Нишком клиничком центру.

Наиме, у Нишком клиничком центру уговором о пословно-техничкој сарадњи из 2010. године је почела да ради Кардиохирургија и то на Одељењу васкуларне хирургије где је Министарство здравља својим инвестицијама опремило једну хирушку салу, тако да су целе 2010. и 2011. године пацијенти Кардиохирушке били оперисани у Нишком клиничком центру.

Због неких нејасноћа у уговору о начину исплата зарада колега хирурга који су долазили из Београда, те услуге су престале да се пружају у Нишком клиничком центру 2011. године. У том истом периоду Министарство здравља је приступило изградњи потпуно нове зграде Кардиохирургије у оквиру Нишког клиничког центра. Зграда је завршена и потпуно опремљена ангажовањем колега из Нишког клиничког центра и донацијама које су прешле преко 2 милиона и 200 хиљада евра. Зграда је спремна и може да прими прве пацијенте, али има проблем који датира уназад годину дана и који још није решен, а то је непостојање кадрова на Нишкој кардиохирургији.

Нишким клиничким центром гравитира преко милион и по осигураника југа Србије и изузетно је битно и важно да Клиника за кардиохирургију у Нишком клиничком центру проради јер тиме ће се са једне стране постићи велика уштеда у Републичком фонду за здравствено осигурање због неплаћања путних трошкова пацијентима, што није мала ставка, а са друге стране ће се избећи малтретирање, повећати шанса за преживљавање и смањити транспорт према Београду.

Прошлог пута сам поставио питање – када ће се урадити нови кадровски планови у Министарству здравља уз помоћ Института за јавно здравље „Батут“? То је било пре две недеље и још нисам добио одговор.

Колико знам у овој сали постоји 40 лекара што у опозицији што у позицији и све нас интересује када ће ти нови кадровски планови заживети и када ће моћи да се приме нови лекари у српском здравству на примарном, секундарном и терцијалном нивоу, јер нон стоп се говори о томе да просек старости специјалиста је у одређеним гранама између 52 и 56 година? Ако се настави са овом политиком и небригом о занављању кадрова у српском здравству, врло брзо ћемо доћи у ситуацију да неће имати ко да нас лечи.

Надам се да ће председница скупштине својим ауторитетом напокон утицати на Министарство здравља да добијемо те одговоре које тражимо као посланици.

Друго питање се односи према Републичком фонду за здравствено осигурање и професору Бабићу као његовом директору, а то је – са којих позиција је Републички фонд успео да уштеди 300 милиона евра на годишњем нивоу или 30 милијарди динара? Јер, како је рекао министар Крстић, у дану када смо скупштинском одлуком скинули 2% доприноса са здравственог осигурања, тј. социјалног, и пребацили на пензионо, то је вишак који је Фонд нашао својим рационалним пословањем. Моје питање према Републичком фонду за здравствено осигурање – са којих апропријација и на који начин је Фонд успео да код буџетског начина финансирања уштеди 300 милиона евра? Захваљујем се.”

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт