Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагање Небојше Зеленовића, 26. март 2013.

Излагање Небојше Зеленовића у Народној скупштини Републике Србије, 26. март 2013. – Друга седница Првог редовног заседања, тражење обавештења или објашњења у складу са Пословником:

„Поштована председавајућа, колегинице и колеге народни посланици, поставио бих два питања.

Ово су крајње животна питања и проблеми са којима се сусрећу пољопривредници у Србији и мислим да би било коректно да врло брзо добијемо одговор од надлежног министра пољопривреде. О чему се ради?

Моје питање гласи – када ће Министарство пољопривреде почети са исплатама субвенција за јунад, субвенција за свиње, као и исплату премија за млеко? За сада се касни пет месеци са тим исплатама. Имамо једну апсурдну ситуацију. Егзистенција наших пољопривредника је угрожена из разлога што њима управо сада доспевају кредити од прошле године. Они те кредите због недостатка новца не могу да реализују, улазе у блокаду, самим тим добијају статус пасивног обвезника и не могу да буду корисници субвенција.

Имамо ситуацију да са једне стране држава касни са својим исплатама, а са друге стране је врло ажурна када треба неког да блокира. У овом случају то су они људи који подносе највећи терет у овој држави, односно пољопривредници. Мислим да ово питање заслужује хитан одговор.

Друго питање бих поставио министарки здравља. Ми смо на задњој седници Одбора за здравље констатовали да постоји листа лекова и да се на тој листи лекова за лечење леукемије налазе два лека. То су “анзовип” и “гливек”. Деца, оболела од леукемије, не могу да добију лек “гливек” који им помаже у терапији и који им даје добар одговор на лечење. Не могу да га добију из разлога што је Републички фонд набавио само једну врсту лека. Ако се оба лека налазе на листи лекова, а надлежни Одбор за здравље је усвојио и послао допис Републичком фонду и министарки здравља, не видим ни један разлог зашто се тај лек не би даље увео у процедуру, односно у терапију, те тражим хитан одговор. У питању су животи деце. Дакле, тражим хитан одговор министарке здравља да се изјасни о овом проблему. Хвала.“

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт