Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагања Небојше Зеленовића, 13. март 2013.

Излагања Небојше Зеленовића у Народној скупштини Републике Србије, 13. март 2013. – Прва седница Првог редовног заседања, расправа у појединостима о предлогу Закона о ефикасном коришћењу енергије:

„Поштована председавајућа, уважена министарко, волео бих да сам могао да се о овом амандману изјасним на одбору, међутим, уопште нисам позван на тај одбор, не знам како се то десило.

Пошто ми образложење није најјасније, уопште не видим из ког разлога је дефинисан само онај елемент тарифног система који може да утиче на смањење потрошње енергије. Када сам писао ове амандмане, поднео сам их шест на овај предлог закона, заиста сам се трудио да консултујем стручна лица. Та стручна лица су дала неке предлоге и углавном су се они сконцентрисали на оно што су, да кажем, сугестије струке. Ми из посланичког клуба Заједно за Србију ћемо увек консултовати стручне људе за одређену тему и на тај начин давати неке предлоге.

Причали смо о томе и у расправи у начелу. Дакле, ово је јединствена прилика да поправимо систем и да уведемо уштеде, али то подразумева измене одређених прописа, поред овог прописа. Волео бих заиста да ми појасните, с обзиром да сам пропустио тај одбор, на који, кажем, нисам позван уопште, да ми кажете због чега је овај амандман одбијен? Хвала.“

----------

(друго излагање)

„У оквиру овог амандмана, претпостављам, ви сте навели у образложењу да мој предлог уводи строжији принцип од оног који је предвиђен законом, па претпостављам да ми онда овде из наше посланичке групе идемо испред времена. Је ли тако? Или тражимо више него што треба, што је предвиђено законом? По образовању сам дипломирани правник, али кажем поново, ове моје амандмане је писала струка. Претпостављам да постоји разумно објашњење због чега смо поднели овакав амандман.

Суштина је да се обрачун подноси на основу методологија које су усвојене. Заиста, колико сам разумео, на крају образложења пише да методологије не важе. Интересује ме – због чега не важе? Хвала.“

----------

(треће излагање)

„Хвала.

Што се тиче, заиста би да се вратимо на тему, с обзиром да је овај амандман, већ прилично дуго расправљамо о њему. Одмах да кажем, ово је јако битна тема, нарочито овај део у којем ми видимо како ствари функционишу у животу, иако сте ви дали неке рокове до када треба да се крене по овом новом систему да се ради.

Имам утисак да у овом тренутку у Србији не раде баш сви исто. Могу да вам кажем да у Шапцу имамо инсталиране системе, имамо делитеље по зградама и то су уштеде од 25% у првој години. Дакле, ја не видим зашто у Новом Саду може да се бира када ће и мислим да због тога подржавамо овај амандман колеге Јанка Веселиновића, јер је он сасвим коректан.

Дакле, ми тражимо брже и то је заправо оно за шта се залажемо ми и Заједно за Србију. Залажемо се да ова једна, крајње, могу да кажем, локална тема се да нама. Дајте нама ту ствар да ми решимо, па да видите како може држава да функционише много боље. Овако ми чекамо да нам да сигнал неко из Београда да нешто може.

Ево, може у Шапцу, може верујем и у Крушевцу, може и у Нишу. Сада ми треба да сачекамо да се сви скупе па да почнемо да штедимо енергију колективно. Ми смо у Шапцу већ почели да штедимо енергију и ако уштедимо у првој години, молим вас да ме саслушате. Хвала. Дакле, хоћемо ли ми сада добити неке бенефиције ако смо већ успели да уштедимо за ових пар година, од кад користимо делитеље, хоћемо ли ми на локалу добити неку уштеду?

Мислим да је ово, али заиста, осим тога што ћемо добити у Шапцу и што су то грађани Шапца препознали политички као добру ствар па нам дали поверење од 30 и нешто посто у Шапцу, верујем да то може да буде једна крајње локална ствар за један средњи ниво власти, где ћемо ми бринути о нашим потенцијалима и ми штедети енергију. Овако и сада чекамо да се ту неке ствари саставе и сустигну, па да онда почну у Новом Саду да штеде, иако већ имају капацитете за то. Зато мислим да је овај амандман колеге Јанка Веселиновића добар.

Мислим да ваше образложење није лоше, али шта нам то треба да почнемо да штедимо енергију. Мислим да за то требају да се ствари убрзају, да пробамо да будемо сви коректнији и ефикаснији. То је оно за шта се ми из посланичког клуба Заједно за Србију залажемо. Немамо пуно времена, хајде да будемо ефикаснији. Хвала.“

-----------

(четврто излагање)

„Хвала.

Уважена министарко, заиста бих волео да ви разумете да сам се трудио, односно посланичка група Заједно за Србију да будемо конструктивни, јер овај закон доживљавамо као јако битан и ово што смо ставили.

Нисам се јавио по претходном амандману пошто сам добио разумно објашњење и све је у реду. Дакле, немам никаквих замерки, с обзиром да смо ми овде поднели захтев да се овај број од 20 киловата повећа на 50. Разлог је крајње практичне природе. Дакле, имам утисак да ће ово бити јако тешко примењиво у пракси и да ово што стоји у закону је у реду. Слажем се и са директивама ЕУ. Мене само интересује како ће се спровести ова контрола? Дакле, на који начин ће ово да заживи у стварном животу? Мислим да је с те стране јако добро зашто бисмо усвајали законе који не можемо у дугом времену применити у стварном животу. То је заправо једина замерка.

Заиста се залажем и мислим да би било сјајно када би смо сви ми у Србији могли да испунимо овај услов, али чињеница је да, и ми тога морамо бити свесни, не живимо у тим условима још увек. Мислим да ће проћи још доста времена док не испунимо овај законски услов. Молим вас да ми објасните ово. Хвала.“

-----------

(пето излагање)

Захваљујем на одговору.

Добро, онда могу да кажем да овај амандман има смисла, али не видим нигде рок? Нисам видео рок за одлагање.

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт