Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагање Небојше Зеленовића, 7. март 2013.

Излагања Небојше Зеленовића у Народној скупштини Републике Србије, 7. март 2013. – Прва седница Првог редовног заседања, Заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1 и 2 дневног реда (Предлог закона о ефикасном коришћењу енергије, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о испорукама природног гаса из Руске Федерације у Републику Србију):

"Поштована председавајућа, поштована госпођо министарка, с обзиром да је ово јако важан закон, доношењем оваквог закона видим као једну велику шансу за Србију. Ми из новоформираног посланичког клуба ЗЗС ћемо подржати овај закон, с тим што смо уложили неколико амандмана и одмах да кажем да су у питању амандмани који се односе на стручне термине и појмове.

Дакле оно што је нама струка пренела као своје намере и своје жеље, а што није кроз јавну расправу и поступак доношења, односно усаглашавања и стављања предлога овог закона ушло, ми смо саслушали и пренели кроз амандмане, па се надам да ће они ући и постати саставни део овог закона.

Ми тражимо да овај закон почне одмах да се примењује пошто, буде, надамо се, усвојен.

Према подацима које поседујемо оно што је најбитније, то је да смо ми потпуно енергетски неефикасна држава и да нам треба хитна мера и тражимо да, уколико је могуће, а верујем да јесте, кренемо са снажним подстицајима према домаћинствима и то одмах. Зашто бисмо губили време?

Дакле, тражимо да појединачни корисници, односно појединачни потрошачи, односно физичка лица, првенствено кроз субвенционисање кредита код банака добију могућност да уђемо одмах у поступак изолације, и поступак замене столарије.

Трудићу се да говорим крајње једноставним терминима, како би сви наши грађани разумели шта је то што посланички клуб ЗЗС тражи. Тражимо милијарду и 100 милиона евра које су потребне да се у току ове грађевинске сезоне утроше, да бисмо изоловали и променили столарију на свим објектима у Републици Србији.

Мислим да то за једну државу није велики новац.

Са друге стране, ми ћемо одмах кроз текућу потрошњу остварити уштеду од 30%, а за седам година рачунамо да би могла да се врати ова инвестиција.

Не видим бољи пословни потез у овом тренутку који ова Влада може да уради, како бисмо у исто време остварили неколико битних циљева.

Први циљ је да се покрене производња, сви изолациони материјали и сва столарија су потпуно домаћи производи, то је оно што може да се произведе на нашем тржишту.

Друга ствар, те материјале треба неко да угради, а ја не видим бољи начин да се ангажује нека грађевинска индустрија.

Трећа ствар, смањићемо огроман спољно-трговински дефицит, јер је чињеница да основни удео у спољно-трговинском дефициту у овом тренутку у Србији су нафтни деривати и гас, као увоз, па сматрам да ћемо на тај начин остварити и повећање БДП.

Када све ове ствари практично израчунамо, заиста верујем да можемо доста тога да учинимо за грађане Србије већ у овој години. Видим да је у овом закону предвиђено да се оснивање буџетског фонда планира за следећу годину. Разумем и ситуацију у којој живимо, кризу, али мислим да бисмо могли озбиљно да поразмислимо о томе да се крене са акцијом већ сада и да треба искористити овај период од марта до септембра, ову грађевинску сезону да се уради што се више урадити може.

На тај начин ми ћемо допрети до обичних људи, повећаћемо свест код грађана, нарочито у Србији и сама чињеница да 900.000 домаћинстава у Србији сада користи електричну енергију за загревање и догревање ће учинити да се они одлуче за алтернативне изворе и наравно, да кроз та два сегмента, један кроз пребацивање, потрошње електричне енергије на систем даљинског грејања, са једне стране, а са друге стране кроз подстицај за кредитирање наше привреде, а за изолацију и замену столарије у Србији, може много да се учини за привреду Србије.

Ово није само енергетска политика, ово је економска и монетарна и очекујем један снажан и повезану акцију више министарстава.

Посланички клуб ЗЗС сматра да је потребно урадити низ измена прописа, низ прописа који прате примену овог закона, а тичу се првенствено измена прописа везаних за скупштине станара стамбених зграда, као једну од битних кочница у реализацији овог пројекта,

Заиста верујем да је ово велика прилика за Републику Србију и посланички клуб ЗЗС сматра да ће у дану за гласање, наравно, уз прихватање одређених амандмана подржати овај закон. Хвала."

----------

(друго излагање)

„Хвала.

Поштовани председавајући, поштована министарко, колегинице и колеге народни посланици, трудићу се да поступам у складу са овим законом који је данас на дневном реду. Бићу, надам се, ефикасан.

Мислим да је то било давно, пре неких 10 сати, говорио сам о Закону о ефикасном коришћењу енергије. Мање више, мислим да је ту ствар јасна, али видим да је остало неких, по мени, нејасноћа, односно недоречености од стране министарке, а које су везане за овај други закон, односно потврђивање Споразума са Руском Федерацијом о испоруци гаса.

Оно што мени овде на неки начин, не да ми смета, него заправо верујем да је ово добар закон и да је његова идеја да се обезбеди стабилност у снабдевању тржишта природним гасом и да је једини начин да се то уради овај начин.

Имам проблем као правник зато што овом споразуму, уговору, недостаје један важан елеменат.

Дакле, ја не видим колика је вредност овог уговора, то нигде не стоји и мислим да сте ви пар пута овде у расправи са неким другим колегама покушали то да објасните, али, свеједно, ми нисмо дошли до оне кључне ствари. Сад, да ли је то зато што неке колеге нису поставиле право питање, али ја ћу пробати да поставим право питање, па вас молим да ми одговорите.

Да ли ће се за овај уговор примењивати начело узми или плати, односно да ли ћемо ми као држава морати да платимо износ пет милијарди кубика гаса, или ћемо платити онолико колико потрошимо, или ћемо платити пенале за разлику између оног што потрошимо и оног што је резервисано за нас? Мислим да је једноставно питање, па вас молим да ми чисто отклоните ту ствар и мислим да је добро да посланици, а и да грађани знају тачно на чему смо са овим.

Што се тиче свега осталог, заиста немам никакав проблем са овим законом. Хвала.“

-----------

(треће излагање)

„Поштовани председавајући на крају ћу да кажем само пар речи који се односе на закон о енергетском ефикасном коришћењу енергије. Дакле, посланичка група ЗЗС је уложила низ амандмана и надам се да ће бити прихваћени. Сматрамо да је овај закон, начин на који регулише проблеме о ефикасном коришћењу енергије јако значајан. Сви смо сведоци да је овај закон и важан и потребан у исто време.

Такође, смо свесни да је овај закон направљен док је ранија влада, односно био прављен док је постојала ранија влада, да ће сада доћи у примену. Сматрамо да је сада највећа одговорност на самом министарству и да је министарство то које као врх тог система енергетског менаџмента треба да покрене читаву причу. Ми ћемо се трудити као посланичка група ЗЗС да будемо конструктивна опозиција и да подржимо све добре законе и да у исто време оне које не ваљају покушамо да поправимо. Тражимо, оно што сам и јутрос рекао, дакле, тражимо одмах акцију и мислим да не треба чекати следећу годину и мислим да доста ствари може да се уради већ сада с пролећа, да се крене у изолацију зграда и објеката, да се упосли домаћа индустрија, грађевинска, да се ради на замени столарије и да то може врло брзо да да конкретне резултате. Хвала.“

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт