Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагање Миодрага Ђидића, 28. март 2013.

Излагање Миодрага Ђидића у Народној скупштини Републике Србије, 28. март 2013. - Друга седница Првог редовног заседања, тражење обавештења или објашњења у складу са Пословником:

Поштована председавајућа, уважене колеге посланици, посланичка група Заједно за Србију има питање за министарку за регионални развој и локалну самоуправу, госпођу Верицу Калановић, која је истовремено задужена за изградњу аутопута Појате – Прељина.

До пре пар месеци, у жижи јавности је било да почиње изградња аутопута Појате – Прељина. О томе са на велико говорило и било је речено да ће изградња тог аутопута почети марта ове године. Данас је крај марта, а од почетка изградње аутопута нема ничега, чак се престало о томе и говорити. Аутопут Појате – Прељина требало би да повеже Коридоре 10 и 11, односно да прође поред некада великих индустријских центара, као што су Крушевац, Краљево и Чачак. Од великог значаја би било да тај пут што пре буде завршен, јер се ови градови, као и уосталом други градови у Србији, налазе у великим проблемима.

Највећи проблем ових градова, јесте огромна незапосленост и одлазак младих људи из тих градова. Изградњом аутопута би се покушало да се привуку нови инвеститори, јер без тога тешко да ће се ико усудити од озбиљних инвеститора да дође у ова три града.

Није само питање овог аутопута, Појате – Прељина. Мислимо и сматрамо да држава Србија треба што пре да почне, не да размишља, него да почне да гради и друге аутопутеве кроз Србију. Пре свега, мислим на пут Параћин – Зајечар, односно повезивање Зајечара и Бора са Коридором 10. Затим, на пут Ниш – Прокупље – Куршумлија, који је од изузетног значаја. Дакле повезивање Куршумлије и Прокупља са Коридором 10, као изградња аутопута Коридор 10 – Шабац, јер је тај пут у јако лошем стању и изградња аутопута Рума – Шабац.

Дакле, изградња ових путева је од виталног интереса за грађане Србије, јер бојим се да ће, уколико то не буде брзо било у изградњи, ови градови запасти у још веће тешкоће, него у којима се сада налазе. Мислим и сматрам да је изградња инфраструктуре само један од предуслова за регионални развој Србије, а пре свега мора да се крене са равномерним регионалним развојем, који заиста у овом моменту не постоји у Србији и са суштинском децентрализацијом. Без тога Србији боље бити неће. Са тим у вези бих поставио неколико питања министарки Калановић.

Прво – када ће бити потписан уговор за изградњу аутопута Појате – Прељина и када ће коначно почети изградња тих путева?

Друго питање – да ли Влада размишља, и када намерава да крене са пројектом изградње и оних других путева о којима сам говорио, а пре свега мислим на пут Ниш – Прокупље – Куршумлија, јер је то од виталног значаја, понављам за земљу Србију, јер се људи исељавају са тог простора и морамо све учинити да их тамо задржимо?

Следеће питање – када ће се почети са равномерним регионалним развојем, јер југ јако заостаје у односу на север Републике? Мислим да је крајње време да неко тиме почне озбиљно да се бави.

То су питања за министарку од које очекујем конкретне одговоре, али не само одговоре, него да се крене са реализацијом ових пројеката који су дуго најављивани у јавности, али за сада од тога нема ништа. Хвала.

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт