Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагање Сање Чековић, 8. март 2013.

Излагање Сање Чековић у Народној скупштини Републике Србије, 8. март 2013 - Прва седница Првог редовног заседања, расправа у начелу о предлогу Закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе:

"Господине председниче, министре Илићу, даме и господо посланици, министар Илић је кроз предлог овог закона показао вољу да сарађује и да прихвати амандмане, што је добро и што говори да не постоји закон који се донесе у овој скупштини да се не може активностима посланика, на један одређени начин поправити.

Дискусије које су до сада биле од стране представника посланичких група су ми помогле, а поготово дискусија господина Обрадовића да потврди да у овом тренутку немамо закон. Закон који смо имали је оспорен на Уставном суду. Покушај министра Илића се мора мерити као добра намера и потреба да се уреди ова област. Сама чињеница да у Србији имамо милион и 300 нелегалних објекта говори да смо у неуређеној држави.

Уколико бисмо хтели политички да разговарамо о овој теми вратили бисмо се 20 година уназад и причали ко је када и шта радио, ко је када нудио на какав начин, али би закључак увек био исти да до дана данашњег нисмо успели да изађемо у сусрет људима који имају нелегалне објекте. Односно, да нисмо изашли у сусрет оним људима који једини стамбени простор обезбеђују управо у таквим објектима.

Када споменемо људе који имају своје куће у којима живе, а нису легалне онда се обавезно надовеже политичка прича да има и објеката који су пословни простор, да има великих зграда итд. Има, али ако увек будемо гледали на такав начин онда никада нећемо помоћи породици да се среди и никада нећемо изаћи у сусрет нашој деци да оно што им оставимо наследе чисто и да им дајемо могућност да када шире своју породицу, када добијамо унучад да то буде у нашој кући на једном спрату, на једном објекту који је легалан.

Посланичка група Заједно за Србију не види ниједну лошу намеру у овом закону. Оне пропусте у закону које смо видели смо покушали да предочимо у својим амандманима. Добра воља, као што рекох, министра, на самом почетку је била та да ће изаћи у сусрет амандманима и све оне амандмане који су добри прихватиће.

У будућности сигурно да је неопходан закон који ће реализовати ову област на начин како то раде све уређене земље. Надам се да више нећемо доносити законе који ће имати неку примесу “леx специалис” и који ће бити одређен датумима од – до. Надам се да ћемо ући за ових 20 година парламентаризма успело је да донесу добре законе и да ћемо се одвићи од тога да сваки закон по могућности заобиђемо неки члан, по могућности злоупотребимо и да о томе причамо.

Треба да поштујемо законе, да закони буду уређени на најбољи начин, а цени и поштује намеру овог закона и министра Илића да изађемо у сусрет свима онима који живе у нелегалним објектима, који нису успели из разних разлога, а највише из финансијских разлога да уреде простор у коме живе по закону.

Одлуку на који начин ћемо се определити када буде дан за гласање ћемо донети када чујемо ваш став господине министре о нашим амандманима. Хвала."

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт