Активности посланика
Facebook
Twitter

Излагање Душана Петровића, 11. март 2013.

Излагање Душана Петровића у Народној скупштини Републике Србије, 11. март 2013. - Прва седница Првог редовног заседања, заједнички јединствени претрес о тачкама 4-9 дневног реда (Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о одобрењу државног извозног кредита Влади Републике Србије, Предлог закона о потврђивању Уговора о гаранцији између Републике Србије и Кувајтског фонда за арапски економски развој (Пројекат железничка станица Београд Центар – Фаза I), Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о сарадњи у области одбране, Предлог закона о потврђивању Уговора између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак, Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата о узајамном подстицању и заштити улагања)  

"Госпођо потпредседнице, господине министре, даме и господо народни посланици, када је најинтересантнији уговор у питању око пољопривредног земљишта и уласка компанија из Емирата, ради се свакако о једној политичкој одлуци због тога о њој расправља и највише политичко тело у земљи. Политичке одлуке доносе се онда када ствари не иду редовним путем, да иду редовним путем онда би се процедуре предвиђене одговарајућим законима и примениле. Поставља се питање да ли је ова политичка одлука добра или није добра.

Посланичка група ЗЗС подржаће ове уговоре иако постоји неколико отворених питања. Ради се о једној одлуци која би требало да отвори врата, по мом суду и по нашој заједничкој оцени, једном новом пословном простору за целокупну привреду Србије, а пре свега за прехрамбену индустрију Србије. Због тога, господине министре, мислим да ће ваш посао тек да почне када се заврши ово заседање у парламенту уколико овај закон добије подршку, а нешто ћу рећи и о другим законима. Јер, не мислим да је суштина само да ли ће 14 хиљада хектара земљишта по основу овог споразума, односно закона о његовом потврђивању ући у овакву власничку структуру каква је уговором и законом предвиђено, већ се ради о једној много широј и значајнијој ствари.

Верујем да је ово прилика да се прехрамбена индустрија у Србији, а самим тим и пољопривреда која је сировинска база за прехрамбену индустрију, да се отвори један потпуно нов простор и верујем да је ово прилика да уље, шећер, месне прерађевине, али исто тако и кондиторска индустрија добију једно ново тржиште, то је господине министре, један нови задатак за вас. Посланичка група ЗЗС ће успешност ове политичке акције која има економски темељ ценити по томе, било би штета да та шанса буде пропуштена. Видећемо када прође пола године, или годину дана где смо стигли.

Што се тиче, изгледа које ће имати пољопривредници, мислим да ћемо и ту имати могућност да унапредимо изгледе свакога ко се пољопривредом бави. Дакле, да не буде овде никакве забуне. По мом суду, већина људи која се бави пољопривредом у Војводини није срећна што се ово дешава. Ми морамо да респектујемо ту чињеницу и да је разумемо. Без обзира што смо опозициона посланичка група, ми ћемо подржати овај предлог, због тога што сматрамо да је то јавни интерес. Мислим да је то добро за Србију, мислим да је добро и да је добро за пољопривреднике и у Срему и у Банату и у Бачкој, али и уз Централној Србији, или преосталом делу Србије, не знам како да га тачно назовемо, јер мислим да ћемо успоставити нове стандарде у производњи. Мислим да је добро да видимо када се примене сва техничка правила и све агротехничке мере, колико моћна пољопривреда у овој земљи може да буде.

Што се тиче, политичких питања друге врсте, која овде нису на дневном реду, зато што је наш Устав такав какав јесте. Мислим, да би добро уређена држава Србија, да је добро уређена, а нажалост, није, данас морала да добије сагласност или Владе АП Војводине или парламента, да би овај високи дом могао овакав закон да донесе. Искрен да будем, није ни мени баш јасно, шта покрајинска влада, какву позицију заступа, пошто је ишла од немила до недрага, бавећи се овим питањем. Уколико је подржала, мислим да је то добра одлука, уколико није подржала, било би добро да видимо шта су разлози и аргументи, али некако ми је то остало у магли, какву је влада у Новом Саду одлуку донела.

Иначе, чврсто верујем да као што Војводина има свој парламент, има владу, има буџет, као што Београд има свој парламент, има извршну власт, додуше има градоначелника и веће, али није то сувише различито, има свој буџет, дубоко верујем да и овај преостали део Србије, од Прешева до Бубањ Потока, и од Зајечара, Кладова и Неготина до Ужица, Пријепоља и Прибоја, треба да има свој парламент, треба да има своју извршну влас, треба да има свој буџет. Верујем да свим овим питањима треба да се баве парламенти извршне власти ове три целине, и онда ова скупштина не би имала баш о суштини да се изјашњава, али би имала наравно, потребу и неопходност о овим свим спољнополитичким и спољнотрговинским аспектима да донесе своју одлуку. Ни овакав уговор, и када буде преуређена Србија неће моћи да се донесе без парламента државног у којем ми данас овде седимо.

Што се тиче, војног уговора, мислим да је врло важно, и добро да се отвори простор за нашу војну индустрију. Колико ја господине министре видим, војна индустрија Арапских Емирата је веома ослоњена на војну индустрију земаља НАТО пакта, и мислим да је за Србију добро да постане у овом војно индустријском делу неколико корака ближа ономе што представља један од аспеката северно-атлантских интеграција. Такође, мислим да правила која ће овде бити успостављена око избегавања двоструког опорезивања, да су добра.

Добро је што је у овом пакету Закон о потврђивању споразума са Русијом. То је претходна влада у којој смо господине министре, у ствари, нисмо били заједно, ви сте изашли када сам ја ушао, али без обзира, ваша странка јесте. То су технички детаљи. Била је ваша странка, била је странка у којој сам ја тада био, и дуго смо времена потрошили да се са Русима договоримо око свега овога, па ето, та влада није успела, ова је успела, тако да не видим да би било фер, како ви кажете да сада будемо против нечега што смо заједно на овај или онај начин радили, а мислим да је то добро и да је јавни интерес да се ових 800 милиона долара употреби у модернизацију железнице у Србији.

Добро је да наша сиромашна земља отвара своју спољно економску сарадњу у различитим правцима, и са арапским светом, и са Русијом, тако ћемо пре ући у ЕУ, а то мислим да је суштински, државни, политички циљ.

Дакле, још једном посланичка група Заједно за Србију подржаће ове међународне уговоре и њихову потврду. Господине министре, да видимо како ћете ви да искористите ову велику прилику и велики задатак, који верујем, да ће вам овај парламент данас дати, и да извозимо више хране и свих производа прерађивачке индустрије у цео арапски свет. Хвала најлепше."

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт